Stop slzám pri krájaní cibule! Najlepšie triky sú geniálne jednoduché, pri niektorých sa aj pobavíte

Cibuľa je priam neodmysliteľnou súčasťou úžitkového záhonu a zároveň patrí k k najhojnejšie využívaným ingredienciám v kuchyni. Samotné porciovanie nie je až také zložité, ako sa však vyhnúť podráždeniu očí a napáchnutiu prstov?

22.05.2023 14:00
krájanie cibule Foto:
debata (3)

Svet nemá slzy rád. Ešte vás vysmeje, ak si pri krájaní cibule nepomôžete aspoň jedným z trikov na odbúranie sprievodného efektu v podobe mimovoľného plaču. Fungovanie je individuálne, niektoré z odporúčaní však azda zaberie.

Ako v bazéne alebo na svahu

Pred návštevou to asi neurobíte, aby sa pri rozhovore popri hotovaní pokrmov nezadúšala od rehotu, ale osamote účel svätí prostriedky. Dekórum bokom: skúste si nasadiť plavecké alebo lyžiarske okuliare. Tesnenie vás ochráni pred arómou z esenciálnych olejov, ktoré sa pri krájaní cibule uvoľňujú. Čiastočnou bariérou sú dioptrické alebo slnečné okuliare. Molekuly si síce, samozrejme, ponachádzajú cestu okolo ich rámu, nálož však predsa len nebude natoľko intenzívna a receptory ju neschytajú priamo.

ostružiny Čítajte aj Chráni telo pred rakovinou, cievy pred kôrnatením, myseľ pred stresom a nervozitou. Keď z tohto kra vysadíte živý plot, ochráni aj váš pozemok

Šup s ňou na chvíľu do mrazničky

Prípadnú konverzáciu vám znemožní aj tekutina v ústach, znalci však prisahajú, že prospieva. Záleží na vás a konštelácii, či to bude voda alebo poomáľate na jazyku log piva či degustačné srknutie vína, aby ste užitočné spojili s pôžitkom. Nad pomery placeba účinkuje aj vloženie kúska chleba medzi zuby, lebo jeho štruktúra absorbuje časť látok vylučovaných krájanou cibuľou. V závislosti od miery vašej citlivosti by ako opatrenie mohlo stačiť aj ponorenie cibule na minútku-dve do studenej vody alebo krátkodobé uloženie do mrazničky. Chlad totiž spomaľuje produkciu chemických zlúčením podnecujúcich plač. Úlohu dokonca môže splniť aj navlhčenie podkladovej doštičky.

Zapnite digestor či ventilátor

Veľmi záleží aj na parametroch nástroja a správnej technike pri danej činnosti. Nabrúsený nôž menej narúša vlákna, čím sa znižuje kontaminácia prostredia výparmi. Zároveň dbajte na to, aby ste ostrie skôr ťahali zo strany na stranu, nie ním tlačili. Technika je dôležitá aj v súvislosti s dýchaním. Nemusíte stlmiť svoje životné funkcie ako jogín: len čo najviac vynechajte nos a zásobujte sa kyslíkom cez ústa. Skúste si popiskovať. Na rozdiel od eventuálneho spevu budete viac vydychovať a rozháňať si tým zamorenie spod nosa a očí. Ak sú tomu okolnosti naklonené, zájdite s lopárikom na čerstvý vzduch – aspoň na balkón. V interiéri zapnite digestor a pracujte pod ním, využiť sa dá aj prenosný ventilátor.

katran Čítajte aj Lepšia ako mrkva a petržlen: Objavte chute výbornej koreňovej zeleniny, ktorú pestovali naši predkovia, no my ju považujeme za burinu

Navlhčená soľ aj citrónová šťava

Napáchnutiu prstov, ktoré napriek dôkladnému drhnutiu rúk parfumovanou kozmetikou dokáže pretrvať aj niekoľko hodín, sa vyhnete použitím držiaka z ušľachtilej potravinárskej ocele. Má rukoväť s tvarovým aj materiálovým vyhotovením proti sklzu a ostrými hrotmi pripomínajúcimi širokú vidličku ľahko preniká do zeleniny, citrusov, mäsa či zemiakov. Redukuje riziko rezného zranenia a vedie nôž tak, aby vznikali rovnomerné plátky, čo má praktický aj estetický význam. Okrem toho takýto nástroj ponecháva prsty mimo kontaktu so surovinami. Zoženiete ho v cene už do desiatich eur. Ak je pre vás príprava jedál relaxom a v rámci toho si potrpíte na konvenčné kuchárske úkony, potrite si ruky navlhčenou soľou alebo pár kvapkami citrónovej šťavy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cibuľa #digestor #citrónová šťava #krájanie cibule
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december