Trápi vás alergia, histamínová intolerancia alebo vysoký cholesterol? Úľavu prinesie rastlina, ktorá aj chráni telo pred zápalmi a spomaľuje starnutie

Je známa predovšetkým ako silná bojovníčka proti alergiám a zápalom, no pomáha aj znižovať cholesterol a prináša úľavu astmatikom. Keďže sa perila krovitá dosť podobá na žihľavu, dostala ľudové pomenovanie čierna žihľava. Na jej vzhľad odkazujú aj ďalšie názvy ako purpurová mäta alebo japonská bazalka. Keď ju vysadíte k paradajkám, bude od nich odpudzovať škodcov.

23.05.2023 06:00
perila Foto:
debata

Nemá vysoké nároky

Perila je nenáročná rastlina, ktorá sa dá ľahko pestovať aj v našich záhradách. Potrebuje ľahkú pôdu, slnko, teplo a dostatok vlahy. Vysievame ju v apríli, sadenice vysádzame v polovici mája. Perila chutí korenisto a jemne citrónovo, čo ju predurčuje na použitie v kuchyni pri príprave zeleninových šalátov či iných jedál zo zeleniny a výborná je aj na dochutenie pokrmov z rýb. Môžete ju však hodiť i do polievok, omáčok či zapracovať do nátierok. Keď ju po zbere vysušíte, v zime z nej budete pripravovať chutný a zdravý čaj.

Mimoriadne zdravá rastlina

Perila je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Liečivá je celá rastlina, no zbierajú sa hlavne listy. Sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších užitočných látok, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Perila dokáže upraviť mnohé zdravotné problémy. Posilňuje imunitu a je to veľká bojovníčka proti alergickým reakciám v tele. Pomáha potláčať zápaly a má aj antiseptické účinky. Je výborná aj pri liečbe astmy a atopického ekzému. Antioxidanty v rastline spomaľujú v tele procesy starnutia.

alojzia citrónová Čítajte aj Sladká, voňavá, upokojujúca: Stačí pár lístkov a budete spať ako bábätko. Zbaví vás stresu, migrény aj vírusov a škodlivých baktérií

Je pekná aj užitočná

Perila je síce najmä liečivka, no keďže na záhone vyzerá veľmi pekne, môžete ju pestovať aj ako okrasnú jednoročnú rastlinu. Má tmavozelené alebo tmavofialové kučeravé listy, ktoré sú zásobárňou užitočných látok. Perila pomáha zmierňovať príznaky ochorení dýchacích ciest, alergií, je vynikajúca aj pre srdcovocievny systém. Pomáha znížiť „zlý“ cholesterol a upraviť krvný tlak do normálu. Známa je však predovšetkým schopnosťou znižovať v tele produkciu histamínu – látky zodpovednej za alergické reakcie. Preto sa nazýva aj prírodne antihistaminikum. Pomáha pri sennej nádche, potravinových alergiách aj dermatitídach.

Ako ju pestovať

Ľahkú pôdu, slnko, teplo a vlahu sme už spomenuli. Čo ešte perila potrebuje? Dariť sa jej bude aj v ľahkom polotieni alebo v kvetináči. Perila je ochranca plodovej zeleniny, keď ju vysadíte k paradajkám alebo uhorkám, bude od nich odpudzovať škodcov a priláka užitočný hmyz. Perile prospeje prihnojovanie a vyštipovanie, aby vytvárala pekné kríčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Astma #alergie #histamínová intolerancia #liečivka #perila
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december