Čo s kmeňom spíleného alebo vyrúbaného stromu: Je to odpad na likvidáciu alebo skôr poklad, ktorý treba opatrovať?

Aj odumretý strom alebo kmeň po spílenom strome má niekedy v záhrade svoje miesto. Takýto strom či kmeň môže mať zaujímavý tvar a stať sa dôležitým prostredím pre rôzne živočíchy, ktoré vnesú do záhrady život. V otvoroch a dutinách kmeňa sa môžu uhniezdiť vtáky, domov tu môžu nájsť aj žaby alebo užitočný hmyz.

24.05.2023 06:00
kmeň Foto:
debata

Kedy ho radšej odstrániť

Ak strom stojí v blízkosti budovy, steny alebo plota, ktoré by sa mohli pri jeho náhodnom spadnutí poškodiť, mali by ste ho radšej odstrániť. Keď sa z kmeňa začne olupovať borka, môžete ju nahradiť pestovaním popínavých rastlín pri báze stromu. Vyberte si také popínavé rastliny, ktoré budú ladiť s veľkosťou a tvarom kmeňa. Na malých stromoch sú ideálne plamienky.

Nový život pre brečtan

Pri báze odumretého stromu alebo kmeňa môžete vysadiť brečtan. V priebehu niekoľkých rokov rastliny vyrastú a kmeň úplne zakryjú. Aj keď kmeň postupne spráchnivie, rastliny už budú silno prerastené a budú rásť aj bez opory. Skôr ako kmeň alebo starý strom úplne odstránite, skúste ho ešte aspoň nakrátko využiť novým spôsobom. Vrch zrežte, vydlabte spráchnivenú hmotu, dutinu naplňte substrátom a vysaďte doň rastliny.

plamienok Čítajte aj Hlava na slnku, nohy v tieni, chrániť pred slimákmi: Najobľúbenejšia popínavka urobí zo záhrady raj na zemi, a pritom ani nepotrebuje veľa

Keď ho ničia podpňovky

Jednou z najpravdepo­dobnejších príčin odumierania stromov sú podpňovky. Prvé príznaky sú strata bujnosti a vysychanie od vrcholu. Podpňovky sa rozširujú pôdou z napadnutých stromov a infikujú zdravé stromy. Po niekoľkých rokoch sa pod kôrou na úrovni pôdy objavia medovo zafarbené plodnice. Na obrábanej pôde je riziko infekcie malé. Veľmi ohrozené sú však záhrady v blízkosti neobrábaných pozemkov. Tam je lepšie odumreté stromy odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kmeň #brečtan #podpňovky #popínavé rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december