Letá sú horúce a suché, voda vzácna, ale záhradu chceme mať stále krásnu. Poradíme, ktoré kry tolerujú sucho, a pritom vyzerajú super

Jednou z výhod okrasných zón v porovnaní s úžitkovými záhonmi je menšia potreba závlah nad rámec dažďov. Navyše, táto prednosť sa dá ešte umocniť, keď zlepšíte vlastnosti pôdy a siahnete po dekoratívnych drevinách tolerujúcich sucho. Opadavé kvitnúce kríky ktoré sa bez negatívneho dopadu na svoju vitalitu a vzhľad uspokoja s minimom vlahy.

24.05.2023 14:00
opadavé kvitnúce kry Foto:
debata

Správna regulácia vlhkosti

Na prvé počutie to možno znie trochu nelogicky, ale z dlhodobého hľadiska je v súvislosti s distribúciou vlahy vhodnejšia dobre priepustná pôda. Samozrejme, ak nejde o extrém. Pri takejto charakteristike totiž substrát dokáže bez výkyvov regulovať prínosy zrážkovej aj doplnkovej zálievky. Okrem toho sa vlhkosť – na rozdiel od ťažkých zemín – dostane v dostatočnom množstve aj k podzemkom hlbšie koreniacej vegetácie: neodparí sa zo zhutneného povrchu. Pôdu najprv dôkladne zbavte buriny, potom pouvoľňujte a prípadne do nej zapracujte jemnú štrkovú drvinu alebo bentonit, čo je ílovitá hornina, ktorá vznikla rozkladom vulkanického skla.

Solitéra aj kulisa pre podrastovú flóru

Z opadavých kvitnúcich kríkov, ktoré si nepýtajú často piť, je ako prvá na rane majestátna budleja (Buddleja davidii) označovaná aj za letný orgován. Má to viacero bonusových dôvodov. Vzrastovo sa pohybuje v zóne medzi metrom a dvoma, čo z nej robí adeptku na zriadenie originálneho živého plota alebo zadnej kulisy pre subtílnejšiu podrastovú flóru. Uplatní sa však aj ako solitéra uprostred trávnika či v úmerne objemnej nádobe. Vyšvihne sa potešujúco rýchlo, nadštandardne priťahuje užitočný hmyz a motýle a na výber máte farebné varianty s ružovými, bielymi, fialovými aj karmínovými metlinatými súkvetiami.

shutterstock 1292098852 Čítajte aj Tento ker sa pestuje jednoducho, jeho ovocie je presne to, čo naše telo potrebuje: Prospieva srdcu, imunite, mozgu, zraku, tráveniu a spomaľuje starnutie

Kvitnutie od júla až do októbra

Určitým negatívom pri budleji je zimomravosť, pre ktorú najmä v chladnejších regiónoch potrebuje aspoň elementárnu ochranu nastlaním. Ďalším limitom je nevyhnutnosť razantného jarného orezu až po kostrové konáre skrotené na pol metra v záujme udržania kompaktného tvaru. Odrádzajúcim faktorom môže byť aj rozpínavosť, ktorá sa zväčša snúbi práve s nenáročnosťou. Opatrením proti nežiaducemu rozmnožovaniu samovýsevom je odstraňovanie zvädnutých kvetov zároveň podnecujúce rast nových. Rátajte s tým, že táto úloha potrvá od júla až do októbra. Ak máte sklon vidieť pohár poloplný, môžete sa radovať z takto dlhej potechy pre zrak i čuch.

medvedica lekárska Čítajte aj Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Akoby zahalená dymom

Menej bežnou alternatívou ozdobnej dreviny, ktorá len sporadicky hlási smäd, je purpurovými listami i kvetmi posiata v dospelosti až trojmetrová škumpa vlasatá alias sumach (Cotinus coggygria). Kvitne v júni a júli a po odkvitnutí sa na predĺžených stopkách objavia červené, ružové alebo krémové chĺpky, takže vyzerá ako pokrytá cukrovou vatou či zahalená dymom. Sotva metrovej zanoväti černejúcej (Cytisus nigricans, na ilustračnej fotografii) sa zase pri augustovom odkvitaní pútavo a v plnom súlade s názvom mení farba kvetov zhromaždených do úzkych strapcov zo sýto žltej na matne čiernu. Kúsok nad meter sa vyšvihne bradavec klandonský (Caryopteris clandonensis). Od júla do septembra sa hrdí úchvatne tmavomodrými kvetmi, ktoré kontrastujú s bledozelenými listami vydávajúcimi príjemnú korenistú arómu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #flóra #kríky #budleja #opadavé kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december