Čo všetko treba vedieť o skalničkách? O úspechu skalky rozhoduje najmä výber rastlín, netreba ho podceňovať. Poradíme, ktoré sú tie naj a ako sa o ne starať

Hneď po výbere miesta je zostava rastlín najdôležitejším predpokladom peknej sklaky, ktorá nás bude tešiť po celý rok. Drobné skalničky pestujeme s pomaly rastúcimi vankúšovitými rastlinami, ako sú napríklad pochybok a horec. Zároveň ich treba umiestniť dostatočne ďaleko od pôdopokryvných rastlín. Každú burinu je potrebné hneď vytrhnúť aj s koreňom.

25.05.2023 14:30
skalničky Foto:
debata

Rastliny potrebujú priestor

Skalničky nepestujeme príliš blízko pri sebe, stačí deväť stredne veľkých rastlín na meter štvorcový. Väčšine skalničiek vyhovuje zmes mačinovky s pieskom a štrkom. Štrk ochráni rastliny pred mokrou pôdou aj pred slizniakmi. Kyslomilným skalničkám pridáme do pôdy sírny kvet a rastlinám, ktoré potrebujú zásaditú pôdu, pridáme vápenec. Na slnečné miesta v skalke je vhodný bocianník, ďalej horce, rozchodníky, caušnérie alebo lomikameň či gaultéria.

Čo je hore, to sa ráta

Vrchol skalky je pohľadovo dôležitý bod. Vysádzame naň pôdopokryvné rastliny, ktoré budú ráť smerom nadol a vytvárať krásnu živú kaskádu. Pred skalkou je dobré vysadiť ihličnan, ktorý pomôže vytvoriť ilúziu malej horskej scenérie. Letničky nepestuje každý sklaničkár, ale chybu tým neurobíte. Niektoré vyzerajú v skalke veľmi pekne. Taká je napríklad pafialka bezbyľová, iberka okolíkatá alebo erinus alpínsky.

skalka Čítajte aj Chcete si založiť skalku? Nie je to nič zložité, stačí napodobniť prírodu: Základ je správne miesto, vhodné kamene a rastliny, ktoré udržia formáciu

Semenám doprajte chlad

Semená niektorých skalničiek vyklíčia dobre iba vtedy, keď ich na istý čas vystavíte nízkym teplotám. Preto ich vysejte do črepníkov v lete alebo na jeseň a prezimujte s tudenom parenisku alebo v chránenom kúte záhrady. Po sejbe nechajte črepníky osem týždňov dolu v chladničke a až potom presuňte von. Nesmú vyschnúť, opatrne ich zavlažujte.

Čo je ešte dobré vedieť

Skalničky stačí polievať iba v období sucha alebo pri vysádzaní. Prihnojujeme ich iba raz ročne. Niektoré skalničky sa môžu počas zimy poškodiť. Chránime ich jednoducho, napríklad tak, že ich obložíme tehlami, na ktoré položíme sklenú dosku. Rastlina bude chránená pred dažďom, no zároveň sa k nej dostane svetlo aj vzduch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Skalka #skalničky #sírny kvet #horce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december