Vyzerá ako kvaka, chutí ako jabĺčko s orechmi, nahradí mrkvu a petržlen, ale u nás ju skoro nepoznáme. Veľká škoda, je to extra zdravá zelenina

Pochádza z Mexika, kde patrí do každodenného jedálneho lístka a je súčasťou mnohých pokrmov. U nás je takmer neznáma. Jicama sa vzhľadom podobá trochu na kvaku, trochu na zemiak. Chutí sladkasto, jej chuť je možné prirovnať k jablku s vlašskými orechmi. Dá sa používať v studenej aj teplej kuchyni a je nesmierne zdravá.

26.05.2023 06:00
jicama Foto:
debata (1)

Pomáha pri chudnutí

Jej podobnosť so zemiakom ju predurčuje aj na upečenie čipsov či hranolčekov, z ktorých však určite nepriberiete. Jikama je totiž takmer bez kalórií. Dá sa nielen piecť, ale aj variť, grilovať alebo nakladať podobne ako iná podobná zelenina. Jicama má jemnú sladkastú, delikátnu chuť a pokiaľ chcete bežnú koreňovú zeleninu nahradiť niečím jedinečným, jicama je na to ako stvorená. Pokojne si ju môžu dopriať aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, pretože jicama má len mizivú energetickú hodnotu, zato obsahuje veľa vlákniny. Je vhodná aj pre diabetikov.

Zdravie na tanieri

Jicama je veľmi zdravá zelenina. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu – to všetko vo vysokom množstve. V obchodoch ju bežne nekúpite, treba hľadať skôr v menších potravinách so zdravou výživou. Jicama je skvelá zelenina pre ľudí, ktorých trápia kožné problémy, zápaly a žalúdočné ťažkosti. Jicama všetky tieto problémy upravuje. Je vhodná aj pre alergikov. V lete dokáže osviežiť a ani pri tepelnej úprave sa nemusíte báť, že ju rozvaríte, pretože si drží chutnú chrumkavú konzistenciu hoci aj v polievke.

katran Čítajte aj Lepšia ako mrkva a petržlen: Objavte chute výbornej koreňovej zeleniny, ktorú pestovali naši predkovia, no my ju považujeme za burinu

Konzumuje sa len koreň

Okrem podzemnej časti, teda koreňa, sa iné časti rastliny nekonzumujú. Koreň je chutný a zdravý, čo sa o ostatných častiach jicamy povedať nedá, tie dokonca obsahujú toxín retonón. Farmácia ho však využiť dokáže. Jicama je ľahko stráviteľná, výborná je v kombinácii citrónovou šťavou, čili a koriandrom. Keďže je táto zelenina chutná a zdravá podobne ako naša kvaka, na ktorú sa aj podobá, zvykne sa nazývať aj mexická kvaka. Jicama má vysoký obsah vody a pomáha odstrániť zápchu aj iné tráviace ťažkosti. Jicamu treba pred konzumáciou aj pred prípravou ošúpať. Dajú sa z nej pripraviť aj zdravé čerstvé šťavy.

Ako ju pestujeme

Keby ste si chceli jicamu vypestovať, treba rátať s tým, že potrebuje predpestovanie. Keďže pochádza z trópov, vyhovuje jej slnko a teplo. Hľuza môže dosiahnuť hmotnosť až niekoľko kilogramov. Hoci jicama vyzerá ako koreňová zelenina, patrí medzi bôbovité, podobne ako fazuľa. Nenechajte sa však zlákať vzhľadom jej nadzemných častí, konzumujú sa naozaj len korene. Skladovať sa dajú aj niekoľko týždňov. Semená využijete ako účinný insekticíd.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #minerály #hľuza #koreň #jicama
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december