Patrí medzi najzdravšie ovocie, chutí fantasticky a pestuje sa ľahko. Dá do poriadku trávenie, posilní srdce, imunitu, zbaví vás úzkosti a stresu, rozžiari pleť

Pozná ich každý, milujeme ich čerstvé, zavarené, v lekvári aj v koláčoch. Slivky patria do každej záhrady a na každý stôl. Slivky, mirabelky aj ringloty patria do skupiny slivkovín, tzv. pravé slivky majú podlhovasté, ku koncu zúžené plody tmavomodrej farby, väčšinou potiahnuté ochrannou voskovou vrstvičkou. Sú chutné a veľmi zdravé.

26.05.2023 14:00
slivky Foto:
debata (1)

V kuchyni to bez nich nejde

Koláče, sladké ovocné knedličky, lekvár, kompóty aj ingrediencia do kapustnice či surovina na výrobu destilátov – slivky majú v kuchyni nezastupiteľné miesto a mnohostranné využitie. Konzumujú sa čerstvé, zavárané, tepelne spracované aj sušené. Slivky sú nesmierne zdravé ovocie, ktoré by v našom jedálničku nemalo chýbať. Zrelé slivky môžeme skladovať v chladničke. Také plody, ktoré ešte potrebujú dozrieť, necháme v papierovom vrecku pri izbovej teplote. Takto dozrejú do pár dní.

Ktoré sa dobre pestujú

Pre slivkoviny všeobecne platí, že nemajú vysoké pestovateľské nároky. No pokiaľ si chcete prácu čo najviac uľahčiť, môžete siahnuť po slivkách, ktoré sú do záhrady mimoriadne vhodné. Stále však treba mať na mysli, že slivkoviny (a celkovo kôstkoviny) prihnojujeme len opatrne, pretože nadmerný prísun živín môže viesť k zníženiu obsahu cukrov v plodoch. Výborná záhradná odroda je napríklad slivka Haroma, ďalej Avalon, Jojo a Stanley. Všetky potrebujú slnečné alebo čiastočne tienisté miesto, Avalon sa dá úspešne pestovať aj v drsnejších klimatických podmienkach.

ríbezle Čítajte aj Čo je kľúčové pre ríbezle, aby dobre rodili a rástli v plnom zdraví? Či sú čierne alebo červené, potrebujú štyri dôležité veci

Ako nám prospievajú

Slivky sú dobre známe ako prostriedok na zlepšenie trávenia, sušené slivky sú tým najlepším liekom na zápchu a očistu čriev. Prospievajú tak aj chudnutiu. Vďaka obsahu minerálov a stopových prvkov nás slivky chránia pred stresom a úzkosťou, zmierňujú podráždenosť a depresívne stavy. Chránia pevnosť kostí, sú výbornou prevenciou srdcovocievnych chorôb, posilňujú imunitu a zrak. Vitamíny v slivkách sú skvelým ochrancom zdravia pokožky. Kto je slivky, ten má nádhernú rozžiarenú pleť. Ideálne je, keď konzumujeme plody dopestované v našich podmienkach, pretože v nich je obsah prospešných látok najvyšší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #stres #lekvár #slivky #slivkoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december