Fantastický prírodný liek na srdce: Zníži cholesterol i krvný tlak, pomôže pri srdcovej slabosti aj po infarkte, upokojí psychiku

Dajú sa z neho vytvarovať pekné živé ploty alebo ho môžeme v záhrade vysadiť ako solitér. V jednom i druhom prípade nám dá hloh liečivé listy a plody, ktoré sú pokladom pre srdce. Chemické zloženie a farmakologické vlastnosti látok, ktoré hloh obsahuje, vymedzujú jeho využitie na kardiovaskulárne choroby.

27.05.2023 06:00
hloh Foto:
debata (2)

Čas kvitnutia, čas dozrievania

Hloh je tŕnitý ker alebo nízky strom s bohato rozkonárenou korunou. Typické preň sú stonkové tŕne na konároch. Kmeň je hladký, listy striedavé, laločnaté tmavo-zelené a lesklé. Kvety sú biele, vyrastajú v chocholíkových súkvetiach. Počas kvitnutia je hloh veľmi dekoratívny. Kvitne od mája do júna, kvety mierne zapáchajú. Plody dozrievajú koncom leta a v jeseni – sú to drobné výrazne červené malvice.

Vypestujte si živý slnečník

Hloh sa dá vytvarovať pomerne rýchlo, za pár rokov z neho vytvoríte pôsobivý dekoratívny solitér. Konáre môžete zastrihávať tak, aby sa koruna vytvarovala napríklad do podoby slnečníka, ktorý vám v horúcich letných dňoch poskytne príjemný tieň. Odstraňujeme konáre, vyrastajúce z kmeňa, a to do požadovanej výšky. V korune si vyberieme štyri až päť hlavných nosných konárov vyrastajúcich v rovnakej výške. Tieto konáre majú smerovať do všetkých strán a vytvoria akúsi kostru slnečníka okolo kmeňa. Nosné konáre necháme rásť vodorovne, dočasným vyviazaním, prípadne tvarovaním pomocou drôtu. Z nosných konárov necháme počas ďalších vegetačných období vyrastať do strán vodorovne ďalšie výhonky, aby sa koruna v tvare slnečníka zahustila. Priebežne počas celého vegetačného obdobia striháme, prípadne ohýbame a vyväzujeme výhonky, ktoré rastú smerom nahor.

medvedica lekárska Čítajte aj Vždyzelený ker čo skrášli záhradu a má aj liečivé účinky. Pomôže dať do poriadku močáky, posilňuje srdce a odkysľuje telo

Liečia iba niektoré

Všetky druhy rodu hlohu patria do čeľade ružovitých rastlín. Aj keď vo svete je známych vyše dvesto druhov hlohu, u nás rastú vo voľnej prírode len dva: hloh obyčajný a hloh jednosemenný . Oba druhy sa využívajú na liečivé účely. Existujú aj dekoratívne šľachtené druhy hlohu, ktoré sa vysádzajú v parkoch. Tieto však nemajú liečivé účinky, preto sú na farmaceutické účely nevhodné. Hloh obľubuje slnečné stráne, nájdete ho na okrajoch listnatých a zmiešaných lesov, na stráňach a medziach. V záhrade sa dá vytvarovať ako krásny solitér, ale aj ako živý plot. Rastie rýchlo, hojne rozkonáruje, nie je náročný, nevyžaduje okrem tvarovania prakticky žiadnu starostlivosť. Niet hádam vďačnejšej a menej náročnej dreviny.

Zbierajte listy aj plody

Využíva sa list s kvetom bez obsahu drevnatých častí, zelený list počas celého vegetačného obdobia, aj zrelý plod. Najžiadanejší a s najvyšším obsahom liečivých látok je však list s kvetom. Zbiera sa v máji a júni. Pripravujeme z nich zápar alebo čaj, prípadne tinktúru. Plody zbierame v septembri a októbri, keď sú celkom zrelé. Dajú sa konzumovať surové, môžu sa sušiť na slnku pri teplote do 40°C alebo spracovať na džemy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ker #srdce #vysoký tlak #strom #liečivá rastlina #hloh
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december