Žiadne pravidlá, stačí fantázia: Ako založiť vyvýšené záhony a prečo sú také výhodné pre záhradu, pre úrodu aj pre pestovateľov

Vyvýšené záhony nie sú žiadnou novinkou. Okrem toho, že dobre vyzerajú, vyriešia aj mnohé záhradnícke problémy. Môžete si ich kúpiť alebo jednoducho a lacno aj postaviť. Neplatia tu žiadne pravidlá, môžete popustiť uzdu fantázii.

27.05.2023 14:00
vyvýšené záhony Foto:
debata

Hlavne nech je komfort pri práci

Ak nepatríte k zručným majstrom alebo jednoducho nemáte čas, kúpte si hotové vysoké drevené kvetináče. Ak sa pustíte do ich výstavby, neexistujú žiadne stanovené pravidlá, postačí vám vaša fantázia. Ideálne by však ich šírka nemala presahovať dva metre. Je to preto, aby bolo možné jednoducho dosiahnuť do stredu záhonu bez toho, aby ste stúpali na pôdu. Čo sa týka výšky záhonu, voľte takú, aby sa vám pracovalo komfortne. Ideálne medzi 50 až 70 centimetrov. Vyvýšené záhony dodajú záhrade pútavý vzhľad a majú aj mnoho praktických výhod.

Jednoduchšia starostlivosť o pôdu

Vyvýšený záhon je spôsob čo najjednoduchšieho záhradkárčenia. Namiesto každoročného obrábania pôdy udržiavajú záhradkári svoje vyvýšené záhony jednoduchým pridávaním materiálov na povrch záhona. Kompost, mulčovanie, hnojivo a iné prostriedky na zlepšenie pôdy sa môžu aplikovať priamo na vrchnú vrstvu pôdy. Častým problémom záhrad je aj nízka kvalita pôdy. No pri vyvýšených záhonoch pre vás neúrodná zem nebude problémom.

jicama Čítajte aj Vyzerá ako kvaka, chutí ako jabĺčko s orechmi, nahradí mrkvu a petržlen, ale u nás ju skoro nepoznáme. Veľká škoda, je to extra zdravá zelenina

Ergonomické a pohodlné riešenie

Nič tak neodradí začínajúcich aj dlhoročných záhradkárov ako fyzická námaha. Bolesti chrbta a kĺbov sú najčastejšími problémami, na ktoré sa sťažuje nejeden záhradkár po náročnom dni strávenom pri práci medzi záhonmi. Vyvýšené kvetináče sú vlastne záhony vyššie nad zemou, čo znižuje namáhanie chrbta, krku a ramien. Preto sa treba na vyvýšené záhony pozerať ako na investíciu do zdravia.

Menej buriny či problémov s krtmi

Oddelenie zemitej časti záhonu od terénu znižuje možnosť šírenia semien burín, čím sa redukuje jej prerastanie medzi vysadené rastliny. Tým, že do záhonu tiež pridávate novú čistú pôdu sa ochrana pred inváziou buriny ešte zdvojnásobuje. Výhodou je aj ochrana pred krtmi, ktorí sú postrachom každej záhrady a mladej zeleniny. Vďaka plastovej sieti proti škodcom umiestnenej na dne sa krty nebudú môcť vynoriť uprostred záhona. Vyvýšené záhony chránia rastliny aj pred inými škodcami, napríklad pred slizniakmi.

perila Čítajte aj Trápi vás alergia, histamínová intolerancia alebo vysoký cholesterol? Úľavu prinesie rastlina, ktorá aj chráni telo pred zápalmi a spomaľuje starnutie

Rýchlejší rast a väčšia úroda

Pôda vo vyvýšenom záhone sa na jar rýchlejšie zahreje. Vďaka tomu môžete sadiť skôr a užívať si dlhšiu záhradnícku sezónu. V porovnaní s tradičnou záhradou sú vyvýšené záhony typické bližšou výsadbou, čím zároveň zvýšite intenzitu pestovania a úrody. Úroda z vyvýšeného záhona môže byť až trojnásobne vyššia v porovnaní s plochým záhonom. Plodiny rýchlejšie dozrievajú, sú odolnejšie a aj chuťovo kvalitnejšie. Väčšia úroda je spojená aj s lepšou drenážou vody a menším zhutnením pôdy, ktoré je zvyčajne spôsobené chôdzou. To je vynikajúce nielen pre zdravie plodín, ale aj samotnej pôdy.

Lepšie odvádzanie vody

V oblastiach náchylných na záplavy, alebo v záhradách s vysokou spodnou vodou sa zelenine či iným plodinám bude dariť iba ťažko. Vyvýšený záhon oddelený od terénu ale predstavuje spôsob, ako zabezpečiť plnohodnotné vegetačné obdobie bez rizika premočenia koreňového systému. Ak budú korene rastliny aspoň 15 centimetrov nad úrovňou okolitého terénu, budú prosperovať aj vtedy, keď je okolitá pôda terénu premočená.

Ideálne pre začiatočníkov

Vyvýšené záhony predstavujú jednoduchý spôsob, ako začať so záhradníčením, pretože odstraňujú niektoré úkony, ktoré môžu byť pre začiatočníkov náročné či odrádzajúce. Vyžadujú síce trochu viac investícií, ale v mnohých ohľadoch zaručujú úspech už v prvom roku. Postačí vám kvetináč, trochu zeminy, kompost, semienka, voda a už len čakať na prvú úrodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrbtica #kĺby #kvetináče #záhradkári #vyvýšené záhony
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december