Vzhľadom pripomína ríbezle, hrsť plodov zaženie hlad, únavu, stres aj úzkosť. Navyše posilní srdce, imunitu a pomáha pri neplodnosti

Vzhľadom plodov zhromaždených do strapcov značne pripomína ríbezle a už po stáročia patrí k hlavným komoditám tradičnej orientálnej medicíny. Schizandra čínska vám v dospelosti dodá z jedného kríčka až päť kilogramov úrody.

28.05.2023 14:00
schizandra Foto:
debata (1)

Populárna ako ženšen

Schizandra čínska dosahuje dospelosť až od tretieho roku po výsadbe a naplno zásobuje kuchyňu aj domácu doplnkovú lekárničku počnúc štvrtým či piatym rokom. Od mladosti však čakanie vyvažuje peknými a príjemne citrusovo rozvoniavajúcimi kvetmi. Okrem Číny rastie táto príslušníčka rodu s približne 25 druhmi aj na Kórejskom polostrove, v Japonsku a ďalších lokalitách východnej Ázie vrátane juhu ruského Sachalinu. Popularita v domovskom prostredí sa pohybuje na úrovni všeobecne oveľa známejšieho ženšenu. Prospešnými látkami prekypujúce plody schizandry čínskej (Schisandra chinensis), na ktorú sporadicky naďabíte aj pod označeniami magnolka alebo klanopraška, môžete konzumovať surové i spracované do sušenej či kandizovanej podoby, respektíve na džem, sirup, likér. Vynikne aj ako jedlá dekorácia zákuskov.

hloh Čítajte aj Fantastický prírodný liek na srdce: Zníži cholesterol i krvný tlak, pomôže pri srdcovej slabosti aj po infarkte, upokojí psychiku

Citrónový čaj aj bez dochutenia

Pôvodné označenie wu wej c' predznamenáva pestrú a spočiatku možno až mätúcu paletu chutí ukrytých v každej bobuľke. So sladkou vonkajšou vrstvou kontrastuje kyslastá dužina, horké semienka majú pikantnú dochuť a výťažok z nich vyznieva slano. Sýto červené plody obsahujú terpenické toniká schizandrín a schizandrol, ďalej vitamíny C a E, ale aj kyseliny citrónovú, jablčnú a vínnu, z prvkov meď, mangán, zinok, železo, draslík, horčík či fosfor. Čistý zápar zo sušených listov evokuje klasický zelený čaj dochutený citrónom. Pomáha potláčať kašeľ a prospieva aj tráviacemu traktu a pečeni.

Ako nám ešte pomáha

Schizandra je v ázijských oblastiach považovaná za zázračnú rastlinu. Hrsť plodov zaženie hlad aj únavu, zbaví vás stresu a úzkosti, posilní srdce, krvný obeh, imunitu a plody sú aj veľkí bojovníci proti zápalom. Slúžia na obnovu síl po veľkom psychickom alebo fyzickom vyčerpaní, zlepšujú spánok i pamäť a zostrujú zmysly – zrak aj sluch. Schizandra pomáha aj pri neplodnosti a problémoch s potenciou. Priaznivé účinky sa jej pripisujú dokonca aj pri takých závažných ochoreniach, ako je skleróza multiplex alebo Parkinsonova choroba.

slivky Čítajte aj Patrí medzi najzdravšie ovocie, chutí fantasticky a pestuje sa ľahko. Dá do poriadku trávenie, posilní srdce, imunitu, zbaví vás úzkosti a stresu, rozžiari pleť

Optimálny je polotieň

Základom pre úspešnú adaptáciu schizandry čínskej v stredoeurópskom regióne je vysoká miera jej odolnosti proti chorobám a škodcom a mrazuvzdornosť až do úrovne −30 °C. Do intencií takejto otužilosti zapadajú výhrady k horúčavám najmä na slnečnom stanovišti. Nájdite pre ňu polotieň a v lete rátajte s častými doplnkovými zálievkami. Vyložený tieň sa pre svetlomilnosť zrejúcich plodov nehodí. Robustnej rastline sa najviac darí v mierne kyslej pravidelne kyprenej pôde obohatenej raz za rok humusovou zložkou. Zároveň vždy na jar zapracujte do substrátu hnojivo pre ovocné dreviny alebo bobuľoviny. Kvitne v máji a júni. Kvety sú biele a majú priemer čosi nad centimeter.

Zber v septembri a októbri

Trvácna drevnatejúca liana určite privíta opornú mriežku na šplhanie a veľmi voľné pripevnenie výhonkov k nej. Využiť môžete trebárs pergolu. Skracovanie po septembrovom či októbrovom zbere, prípadne na sklonku zimy je takmer nevyhnutnosťou, a to nielen v záujme revitalizácie. Bez krotenia sa totiž schizandra čínska pokojne vyšvihne aj na desať metrov, pričom porovnateľne rozpínavá je do šírky. Pravda, ročne nepridá viac ako meter, takže rýchla anomália nehrozí. Kontajnerovaný predpestovaný artikel zoženiete pod desať eur. Síce je samoopelivá, ale v prvých rokoch vytvára málo samičích kvetov, preto je vhodné vysadiť aspoň dve pri sebe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #únava #čaj #stres #srdce #schizandra čínska #orientálna medicína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december