Je úžasná pre zdravie
Horká tekvička alebo kukva je veľkým pokladom pre naše zdravie. Keď si túto exotickú plodinu zaradíte do jedálneho lístka, urobíte pre svoje telo veľmi veľa. Mnohí diabetici kukvu poznajú, pretože čaj z nej dokáže upraviť hladinu cukru v krvi. Plody sú vhodnou prevenciou aj súčasťou liečby cukrovky. Kukva obsahuje rastlinný inzulín a okrem toho aj vitamíny, veľa minerálov a vlákniny i ďalších prospešných látok. Vďaka nim má kukva mnohoraké liečivé využitie.
Čo ešte dokáže
Kukva je prospešná pre náš imunitný systém a má aj antibakteriálne, antiseptické a antiparazitické účinky. Pomáha tak zbaviť telo neželaných a škodlivých patogénov. Je výborná, ak sa pokúšate schudnúť, pretože odbúrava tuky a odvádza z tela prebytočnú vodu. Zároveň podporuje činnosť žalúdka, pečene, pankreasu aj žlčníka a všeobecne priaznivo vplýva na trávenie a metabolizmus. Kukva je vhodná aj ako pomoc pri hojení rán a dezinfekciu kože. Zmierňuje kašeľ a zahlienenie pri ochoreniach dýchacích ciest a pomôže aj vtedy, keď ste v strese. Je považovaná za prírodné antibiotikum a zároveň antidepresívum. Hovorí sa dokonca o jej silných protirakovinových účinkoch.

Ako sa pestuje
Hoci je to pôvodom exotická rastlina, dá sa vypestovať aj v našich podmienkach. Je to prekvapujúco nenáročné a rýchle. Kukva potrebuje hlavne teplo a dostatok vlahy. Rastie ako popínavka, plody dorastajú približne do 10 centimetrov a podobajú sa trochu na tekvicu a trochu aj na uhorku, hoci ich nazývame horké tekvičky. Plody sú najskôr zelené a keď dozrejú, zmenia farbu na oranžovú. Vtedy ich pozberáme, vysušíme a môžeme z nich variť čaj, prípadne ich použiť pri príprave pokrmov ako inú zeleninu.