Krkolomný názov, nenápadné plody, bomba pre zdravie: Zoznámte sa so zeleninou, ktorá funguje ako prírodné antibiotikum aj antidepresívum

Ako mnoho iných mimoriadne zdravých a u nás len málo známych rastlín, aj táto pochádza z Ázie. V našich končinách ju objavíte pod niekoľkými názvami: krkolomný gohyah alebo latinský názov momordica, ľahšie vysloviteľný aj zapamätateľný je názov kukva. Najčastejšie sa asi používa slovenské označenie horká tekvička. Prečo by ste ju mali spoznať?

29.05.2023 06:00
kukva Foto:
debata

Je úžasná pre zdravie

Horká tekvička alebo kukva je veľkým pokladom pre naše zdravie. Keď si túto exotickú plodinu zaradíte do jedálneho lístka, urobíte pre svoje telo veľmi veľa. Mnohí diabetici kukvu poznajú, pretože čaj z nej dokáže upraviť hladinu cukru v krvi. Plody sú vhodnou prevenciou aj súčasťou liečby cukrovky. Kukva obsahuje rastlinný inzulín a okrem toho aj vitamíny, veľa minerálov a vlákniny i ďalších prospešných látok. Vďaka nim má kukva mnohoraké liečivé využitie.

Čo ešte dokáže

Kukva je prospešná pre náš imunitný systém a má aj antibakteriálne, antiseptické a antiparazitické účinky. Pomáha tak zbaviť telo neželaných a škodlivých patogénov. Je výborná, ak sa pokúšate schudnúť, pretože odbúrava tuky a odvádza z tela prebytočnú vodu. Zároveň podporuje činnosť žalúdka, pečene, pankreasu aj žlčníka a všeobecne priaznivo vplýva na trávenie a metabolizmus. Kukva je vhodná aj ako pomoc pri hojení rán a dezinfekciu kože. Zmierňuje kašeľ a zahlienenie pri ochoreniach dýchacích ciest a pomôže aj vtedy, keď ste v strese. Je považovaná za prírodné antibiotikum a zároveň antidepresívum. Hovorí sa dokonca o jej silných protirakovinových účinkoch.

hloh Čítajte aj Fantastický prírodný liek na srdce: Zníži cholesterol i krvný tlak, pomôže pri srdcovej slabosti aj po infarkte, upokojí psychiku

Ako sa pestuje

Hoci je to pôvodom exotická rastlina, dá sa vypestovať aj v našich podmienkach. Je to prekvapujúco nenáročné a rýchle. Kukva potrebuje hlavne teplo a dostatok vlahy. Rastie ako popínavka, plody dorastajú približne do 10 centimetrov a podobajú sa trochu na tekvicu a trochu aj na uhorku, hoci ich nazývame horké tekvičky. Plody sú najskôr zelené a keď dozrejú, zmenia farbu na oranžovú. Vtedy ich pozberáme, vysušíme a môžeme z nich variť čaj, prípadne ich použiť pri príprave pokrmov ako inú zeleninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #popínavka #kukva #horká tekvička #momordica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december