Nudí vás už fádny trávnik? Vyskúšajte skvelú náhradu, ktorá je aj liečivá. Pôsobí ako sedatívum, pomáha proti hnačke, tíši bolesti kĺbov a hojí rany

Prázdne polotienisté zóny pozemku ozvláštni zbehovec plazivý hneď dvojakým spôsobom. Pôdopokryvná trvalka má prízemné ružice lesklých tmavozelených listov, ktoré sú podkladom pre impresionisticky pôsobiace modré kvety.

29.05.2023 13:30
zbehovec plazivý Foto:
debata

Šľachtený je menej rozpínavý

Nahradí fádny trávnik, uplatní sa ako neopozeraný podrast či obruba, obstojí v skalke, znesie sa aj osve a prípadne – so sebe vlastnou ochotou – zbehovec plazivý vyplní exteriérovú nádobu na terase alebo lodžii. Vo voľnosti je na okrajoch listnatých lesov, rúbaniskách a brehoch vodných tokov rozšírený prakticky po celej Európe, pričom sa vyskytuje aj na zadnom Kaukaze, v Iráne či na severe Afriky. V Alpách ho nájdete aj v nadmorskej výške okolo dvoch kilometrov. Napospol je považovaný skôr za burinu pre svoj sklon k rozpínavosti, šľachtené druhy si však počínajú menej invazívne. Ak sa pred územnými ambíciami budete mať na pozore, čo pri flóre tohto typu vždy treba, zbehovec plazivý (Ajuga reptans) z čeľade hluchavkovitých sa vám odmení nielen záplavou klasovitých súkvetí na ochlpených štvorhranných vzpriamených stonkách.

pergola Čítajte aj Nie je iba na okrasu: Prekvapí vás, aká užitočná môže byť pergola. Ak váhate s výstavbou, pozrite sa, na čo všetko je dobrá

Olistenie aj vo fialovej či hnedej

Byle sa týčia nad majestátne temným nepriehľadne hustým kobercom listov vajcovitého tvaru. Dusí ním konkurenčnú vegetáciu. Niektoré kultivary farebne zachádzajú zo zelena do fialova či hneda. Tento vankúš skrášľuje záhradu celoročne. Kvitnutie v máji a júni sa deje prevažne namodro, nájdu sa však aj biele a ružové varianty, ak prejavíte cielený záujem. Vyšvihne sa maximálne na 15 cm pri dvojnásobnej šírke, poliehavé výbežky, ktorými si podmaňuje teritórium, však majú až okolo pol metra. Na štvorcový meter pomestíte tucet kusov, jeden zoženiete približne za tri eurá. Osvedčenými susedmi sú papradie, alchemilka a zimozeleň.

Hovorca okolitých drevín

Optimálne stanovište pre zbehovec plazivý dostáva 3 – 4 hodiny priameho slnka denne: nie viac, ale ani menej. Na tienistejšom mieste je náchylný blednúť, krpatieť a priťahovať múčnatku alebo pleseň, na svetlejšom zväčša trpí smädom. Mimochodom, ak ako podrast drevín začne chradnúť, pýta tým doplnkovú zálievku pre okolité mladé stromy a kríky. Na druhej strane však neznáša premokrenie, reaguje naň kolapsom koreňovej sústavy. Potrebuje preto vzdušný substrát s dobre fungujúcou reguláciou vlahy. Do ťažších pôd zapracujte trochu piesku či jemnej štrkovej drviny na podporu priepustnosti.

plamienky Čítajte aj Vypestujete ich všade, zasypú vás kvetmi a farbami takmer každý mesiac v roku. Sú ideálne na zamaskovanie nevzhľadných kútov záhrady

Mierne sedatívne účinky

Ďalšou neignorovateľnou požiadavkou je nadštandardne humózne zázemie. Najľahšie ho dosiahnete napríklad pridaním kompostu či rohovinových hoblín pred výsadbou, ku ktorej môžete pristúpiť na jar i jeseň. Vzhľadom na mrazuvzdornosť až do −28 °C si na zimu nevyžaduje žiadne špeciálne ochranné opatrenia. Okrem toho, že zbehovec plazivý patrí k tzv. indikačnej vegetácii v zmysle signalizovania potreby vlahy pre celé prostredie, nadzemná časť vyzbieraná na jar a vysušená zavesením na vzduchu sa dá použiť na prípravu čaju. Pomáha proti hnačke a znižuje krvný tlak. Pozor na mierne sedatívne účinky. Tinktúra alebo mastička na vonkajšiu aplikáciu tíši príznaky reumy, prospieva proti kožným neduhom a urýchľuje hojenie rán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #trvalka #pôdopokryvná rastlina #zbehovec plazivý
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december