Výborná náhrada kávy aj múky: Z plodov čo chutia ako oriešky, ale alergie sa báť nemusíte. Sú výborné pre srdce aj imunitu

Tieto plody nepatria u nás k všeobecne rozšíreným, no dajú sa bez problémov pestovať aj v našich končinách. Poznáme ich pod rôznymi názvami, napríklad tigrie orechy alebo zemné mandle. No s orechmi nemajú botanicky nič spoločné, pretože sú to hľuzy. Ich správne pomenovanie je šáchor jedlý a orechy výrazne pripomínajú nielen vzhľadom, ale aj chuťou.

30.05.2023 18:00
šáchor Foto:
debata

Prečo ho pestovať

Šáchor je drobná hľuza s orieškovou chuťou, ktorá výborne poslúži ľuďom alergickým na orechy aj ľuďom s neznášanlivosťou laktózy. Šáchor sa dá jesť čerstvý aj sušený, môžete ho piecť alebo z neho pripraviť chutné nápoje. Keď plody usušíte a pomeliete, pripravíte z neho výbornú a zdravú náhradu kávy alebo dokonca aj múky.

Čo rastlina potrebuje

Šáchor môžete vysádzať do nádob alebo priamo na záhon. Hľuzy necháme pred výsadbou napučať vo vode, začnú rýchlejšie klíčiť. Do záhrady vysádzame šáchor práve v tomto období, teda koncom mája, pretože ho už určite nebudú ohrozovať mrazy. Rastlina potrebuje slnko, výživnú a priepustnú pôdu plus dostatok vlahy. Šáchor dorastá do výšky okolo pol metra alebo o niečo viac. Čas zberu hľúz nám signalizuje nadzemná časť, ktorá na konci vegetačného obdobia uschne. Hľuzy vyberáme zo zeme z hĺbky okolo 30 – 40 centimetrov. Vykopané hľuzy necháme usušiť, skladujeme ich v suchu.

schizandra Čítajte aj Vzhľadom pripomína ríbezle, hrsť plodov zaženie hlad, únavu, stres aj úzkosť. Navyše posilní srdce, imunitu a pomáha pri neplodnosti

Skvelé pre zdravie

Malé šáchorové hľuzy sú výbornou voľbou pre alergikov, ktorí nemôžu konzumovať orechy a mlieko. Hľuzy patria medzi super potraviny, pretože sú veľmi výživné a zdravé. Obsahujú veľa minerálov a vlákniny, no žiadny cholesterol ani lepok. Sú teda vhodné aj pre ľudí s potravinovými intoleranciami. Posilňujú imunitný systém, sú skvelou prevenciou proti rakovine, chránia srdce aj cievy, pomáhajú udržovať zdravý mikrobióm a dobrú náladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #alergie #hľuza #šáchor #potravinové intolerancie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december