Prečo ho pestovať
Šáchor je drobná hľuza s orieškovou chuťou, ktorá výborne poslúži ľuďom alergickým na orechy aj ľuďom s neznášanlivosťou laktózy. Šáchor sa dá jesť čerstvý aj sušený, môžete ho piecť alebo z neho pripraviť chutné nápoje. Keď plody usušíte a pomeliete, pripravíte z neho výbornú a zdravú náhradu kávy alebo dokonca aj múky.
Čo rastlina potrebuje
Šáchor môžete vysádzať do nádob alebo priamo na záhon. Hľuzy necháme pred výsadbou napučať vo vode, začnú rýchlejšie klíčiť. Do záhrady vysádzame šáchor práve v tomto období, teda koncom mája, pretože ho už určite nebudú ohrozovať mrazy. Rastlina potrebuje slnko, výživnú a priepustnú pôdu plus dostatok vlahy. Šáchor dorastá do výšky okolo pol metra alebo o niečo viac. Čas zberu hľúz nám signalizuje nadzemná časť, ktorá na konci vegetačného obdobia uschne. Hľuzy vyberáme zo zeme z hĺbky okolo 30 – 40 centimetrov. Vykopané hľuzy necháme usušiť, skladujeme ich v suchu.

Skvelé pre zdravie
Malé šáchorové hľuzy sú výbornou voľbou pre alergikov, ktorí nemôžu konzumovať orechy a mlieko. Hľuzy patria medzi super potraviny, pretože sú veľmi výživné a zdravé. Obsahujú veľa minerálov a vlákniny, no žiadny cholesterol ani lepok. Sú teda vhodné aj pre ľudí s potravinovými intoleranciami. Posilňujú imunitný systém, sú skvelou prevenciou proti rakovine, chránia srdce aj cievy, pomáhajú udržovať zdravý mikrobióm a dobrú náladu.