Keď okolo týchto krov prechádzate, rozvoňajú sa. Dobre vyzerajú a záhrade dodávajú šmrnc dlhé roky. Nepotrebujú veľa, ani rez nie je náročný

Vždyzelené kry patria medzi trváce dominanty v záhrade. Počas všetkých ročných období do nej vnášajú farebnosť a pútavosť. Korene vždyzelených rastlín nikdy nenechávame obschnúť, preto ich nakupujeme radšej len s koreňovým balom alebo v kontajneroch. Listy vždyzelených rastlín sú buď tuhé a hladké alebo malé a ihlicovité.

31.05.2023 06:00
vždyzelené rastliny Foto:
debata

Chránia sa pred stratou vody

Vždyzelené rastliny sa listami bránia pred stratou vody. Listy sa môžu napríklad v chladnom počasí zvinúť. Opadavé rastliny majú naopak listy, ktoré môžu strácať veľa vody, preto na jeseň opadajú. V záhradách s ľahkou pôdou, ktorá nie je presiaknutá vodou, môžu sa vždyzelené rastliny presádzať od jesene do jari. Na miestach s ťažkou pôdou je lepšie odložiť sadenie na jar. Vhodnú vlhkosť a teplotu pôdy dosiahnete prípadne polyetylénovou fóliou.

Pletivom proti vetru

Vždyzelené rastliny ochránite pred vetrom tak, že ich obalíte vrecom. Ak máte v záhrade skupinku týchto rastlín, dajte do zeme okolo nich stĺpiky a pripevnite na ne jemné pletivo alebo vrecovinu. Môžete vytvoriť aj ďalšiu ochranu pred vetrom, a to nasypaním hrubej vrstvy rozdrvenej kôry okolo koreňov. Ak sú vo vašom kraji drsné zimy, vysádzajte rastliny na jar. Všetky mladé rastlinky treba chrániť pred mrazom a prikryť ich záhradníckou tkaninou.

kolkvícia Čítajte aj Okrasný krík čo rýchlo rastie, sladko vonia a nie je drahý. Založíte s ním nádherný živý plot, čo sa prispôsobí všetkým podmienkam

Čím bojovať proti burine

Aby ste potlačili burinu, pred vysádzaním položte na zem čiernu polyetylénovú fóliu a zaťažte ju kameňmi. Na mieste vysádzania fóliu narežte, zasaďte rastlinu a okolo jej bázy nasypte kôru alebo štrk. Mnohé vždyzelené rastliny dobre znášajú rez. Po skončení rezu aplikujte do pôdy okolo rastliny vhodné tekuté hnojivo.

Ako krásne voňajú!

Voňavé vždyzelené rastliny pestujte na slnečnom mieste, kde sa listy prehrievajú, čo podporuje šírenie ich vône do vzduchu. Niektoré voňavé vždyzelené kry šíria svoju vôňu, keď sa ich dotknete alebo keď ich rozmrvíte v ruke. Pestujte ich pri chodníkoch alebo v zákutiach, kde sa ich ľudia dotýkajú, keď okolo nich prechádzajú. Aj najslabší pohyb podráždi listy, ktoré hneď príjemne prevoňajú okolitý vzduch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #sadenie #kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december