Začína kvitnúť rastlina, ktorá má aj iné prínosy než len vzhľad a chuť: Prospieva pečeni, žlčníku a tíši kŕče

Napriek svojej nenáročnosti vás rumanovec farbiarsky od júna až do septembra poteší bohatou násadou sýto žltých kvietkov. Navyše, vzhľad nie je jediným prínosom.

31.05.2023 14:00
rumanovec Foto:
debata

Do kvetináča trpasličia verzia

Slovenský názov nevznikol náhodou: rumanovec farbiarsky totiž obsiahnutým pigmentom kedysi pomáhal pri farbení textílií nažlto. Vo voľnosti sa u nás vyskytuje zriedkavejšie ako v iných častiach Európy, je však veľmi znášanlivý. V prírode rastie v nižších a stredných polohách na suchých lúkach, pastvinách a stráňach, ale aj na okrajoch redších lesov a krovín. Aj v dekoratívnom záhone dosiahne rumanovec farbiarsky (Anthemis tinctoria) z čeľade astrovitých okolo 70 centimetrov, široký je porovnateľne. Typovo má zahustený a napospol vzpriamený rast, tvorí vzdušne pôsobiace trsy prostredníctvom vetvenia v hornej polovici plstnatých stoniek. Vysiať si ho môžete na jar i jeseň zhodne pri teplotách nad 20 stupňov, nie však počas úpekov. Bez skleníka, fóliovníka či vyhriatych interiérových podmienok sa to výrazne ľahšie dosahuje v septembri ako v marci.

cucamelón Čítajte aj Prírodný multivitamín, ktorá dokáže zázraky: Znižuje cholesterol, je prevenciou rakoviny a prospieva pleti

Pohrajte sa s odrodami

Z jamiek s hĺbkou do dvoch centimetrov vzíde po troch týždňoch. Množí sa aj delením alebo odrezkami. Predpestovaný stojí okolo troch eur a na štvorcový meter vám postačia 3 – 4 kusy. Do nádoby určenej na terasu či lodžiu zvoľte kompaktnejší a útlejší kultivar Dwarf-Form merajúci nanajvýš 40 centimetrov. Naopak, zoženiete aj metrové sorty. Podľa odrôd sa môžete pohrať aj s farbou 5-centimetrových a polguľovitým lôžkom charakterizovaných kvetov evokujúcich margaréty: nájdete aj takmer krémovú verziu.

Mráz znesie, nadmieru vlahy nie

Rumanovec farbiarsky preferuje slnečné stanovište s priepustnou humóznou dusíkatou pôdou, ktorá môže mať aj vyšší obsah piesku či štrkovej drviny. V zhode s tým sa mu skôr darí na suchých miestach. Premokrenie je v podstate jediným faktorom, ktorému by ste sa z pestovateľského hľadiska mali vyhnúť. Kým nie je extrémne alebo dlhodobé, rastlina síce nezájde, ale zareaguje zvýšenou tvorbou listov na úkor početnosti kvetov, čo je z estetického hľadiska škoda. Okrem toho, že prakticky vôbec nepotrebuje doplnkovú zálievku, poradí si aj bez hnojenia. K benefitom ďalej patrí mrazuvzdornosť stupňa Z6, čiže až do mínus 23 stupňov. Aj v tejto súvislosti však pozor na podmáčanie, skúste mu nájsť lokalitu bez háld naviateho snehu. Pred zimou nezaškodí skrátenie na jeden decimeter. Magnet na včely a motýle pasuje do stredomorsky koncipovaných zón k šalvii, rebríčku či levanduli.

zbehovec plazivý Čítajte aj Nudí vás už fádny trávnik? Vyskúšajte skvelú náhradu, ktorá je aj liečivá. Pôsobí ako sedatívum, pomáha proti hnačke, tíši bolesti kĺbov a hojí rany

Zakonzervovanie v mede

Mladé lístky môžete bez okolkov použiť do bylinkového masla alebo omáčky, z takisto jedlých kvetov vykúzliť lahodný čaj či vytvoriť ozdobu zákuskov. Trikom je zakonzervovanie v mede. Nadrvené kvety začerstva pod obväzmi podporujú hojenie rán. V ľudovom liečiteľstve je rumanovec farbiarsky známy vďaka svojim priaznivým účinkom na žlčník a pečeň. Pomáha stimulovať menštruáciu a tíši sprievodné kŕče. Kvety majú uplatnenie aj pri výrobe kraslíc. Na niekoľko hodín ich namočte do vody, potom tridsať minút povarte a nechajte pol dňa odstáť. Napokon znova zapnite sporák a vyfúknuté škrupiny namáčajte pri teplote približne 70 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #premokrenie #astrovité #rumanovec farbiarsky #mrazuvzdorná rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december