Rastlina čo šetrí čas aj peniaze: Rýchlo rastie, netreba ju hnojiť, jedlé sú jej kvety i hľuzy a ešte aj chráni zeleninu pred škodcami

Rýchlo rastú a netreba ich prihnojovať, lebo uprednostňujú pôdu s nižším obsahom živín. V lete ich môžete použiť na zjasnenie nevýraznej časti záhrady, na vytvorenie farebnej kvetinovej steny alebo na vyplnenie medzery v živom plote. No nie je to len vzhľad, čo robí z kapucínky zaujímavú spoločníčku do záhrady.

01.06.2023 06:00
kapucínka Foto:
debata

Rastie na želanie

Sadenice kapucínky vysádzame na vonkajšie stanovište vtedy, keď dorastú do výšky päť centimetrov. Keďže sa krásne popínajú po opore, ľahko z kapucínok vytvoríme bohaté kvetinové steny, ktoré poslúžia nielen ako dekorácia, ale môžeme nimi prekryť nevzhľadné úžitkové miesta v záhrade, ako je napríklad kompostovisko alebo miesto so smetnou nádobou. Kapucínka sa bude šplhať po konštrukciách, aké jej určíme, môžeme z nej napríklad vytvoriť kvetinový stan.

Cirkusový stan v záhrade

Ako na vytvorenie „stanu“? Drevený súdok naplníme zmesou zeminy a hrubozrnného piesku, do stredu zatlčieme žŕdku. Na hornom konci žŕdky urobíme zárez a doň uviažeme 14 špagátikov. Druhé konce špagátikov prichytíme pripináčikmi v pravidelných intervaloch o okraj súdka. Ku každému špagátiku zasejeme semená popínavej kapucínky a za niekoľko týždňov budeme mať kvetinovú výzdobu v tvare cirkusového stanu, ktorá oživí krásne terasu.

cucamelón Čítajte aj Prírodný multivitamín, ktorá dokáže zázraky: Znižuje cholesterol, je prevenciou rakoviny a prospieva pleti

Veľká ochrankyňa zeleniny

Skúsení záhradníci hovoria, že niekoľko kapucínok vysadených v skleníku na záhonoch s rajčiakmi odpudzuje molice. Ak pestujete rajčiaky, môžete tento trik vyskúšať. Mlynárik kapustový rád vyhľadáva kapucínky a kladie na ne vajíčka. Tým vytvára z kapucínky užitočnú rastlinu. Keď pestujete zeleninu, presvedčte sa o tom, aká obetavosť sa skrýva v kapucínkach. Vysaďte ich na záhon s hlúbovou zeleninou. Motýle uprednostnia kapucínku a ich húsenice ušetria vašu zeleninu. Kapucínka je teda pekná, užitočná a je aj jedlá. Kvety môžeme pridávať do šalátov alebo nimi ozdobiť chlieb a zjesť ich spolu s ním. Hľuzy môžeme chrumkať ako reďkovky alebo ich pripraviť na spôsob zemiakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hlúbová zelenina #kapucínka #popínavka #kompostovisko #rajčiaky #molice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december