Oplatí sa ich pestovať: Sú krásne, dokážu odčerpať vodu z podmáčanej záhrady a ich semená sú elixírom zdravia pre srdce, kosti aj mozog

Ak nemáte v záhrade dostatok miesta pre tradičné vysoké slnečnice, skúste pestovať niektoré zo zakrpatených odrôd. Dorastajú do výšky okolo pol metra a rozžiaria záhradu rovnako ako ich vysoké príbuzné. A sú aj rovnako užitočné. Môžete ich využiť doslova na vysušenie podmáčanej pôdy, nehovoriac o tom, že slnečnicové semená sú plné zdraviu prospešných látok.

01.06.2023 17:30
slnečnice Foto:
debata

Sejeme ich do hniezd

Semená slnečnice by sa mali siať do úrodnej, dobre priepustnej pôdy na slnečné stanovište a do hniezd po dve až tri. Hniezda by mali byť od seba vzdialené asi 60 centimetrov. V každom hniezde ponechajte najlepšie vyvinutý semenáčik. Súkvetia slnečníc sú pôsobivé, môžu mať priemer až 30 centimetrov. Najväčšia nádej na vypestovanie slnečnicových obrov je vtedy, keď semená vysejeme v apríli. Slnečnice potom zakvitnú v plnej kráse v auguste. Hoci slnečnice môžeme presádzať, rastliny narastú väčšie, ak ich vysejeme priamo na stále stanovište.

Ako sa o ne starať

Počas rastu vyväzujeme rastliny k žŕdke, aby sa nezlomili vo vetre alebo pri prudkom daždi. Mladé rastliny dobre chránime pred slimákmi a aj pred králikmi, ktoré ich osobitne obľubujú. Ideálne je okolo každej rastliny zapustiť do pôdy drôtené pletivo, ktoré znemožní narušovanie povrchu a vyvrátenie rastlín. Slnečnica má rada hlavu na slnku a nohy vo vode. Schopnosť slnečníc čerpať vodu môžete využiť a skupiny slnečníc umiestniť v takých kútoch záhrady, kde je pôda podmáčaná. Schopnosť slnečníc odčerpávať vodu je taká veľká, že upravia pomery v pôde na podmáčaných miestach.

šáchor Čítajte aj Výborná náhrada kávy aj múky: Z plodov čo chutia ako oriešky, ale alergie sa báť nemusíte. Sú výborné pre srdce aj imunitu

Úžitok je mnohoraký

Slnečnica nie je užitočná len vďaka schopnosti odčerpávať vodu. Jej listy sa používajú ako krmivo pre zvieratá, slnečnicový olej používame v kuchyni a semená sú nesmierne zdravou pochúťkou. Zo surových semien sa môže mlieť chlebová múka a z upražených a pomletých semien sa dá pripraviť nápoj, ktorý pripomína kávu. Semená obsahujú mnoho užitočných látok, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Sú dobré pre srdce a cievy, pre kosti aj kožu. Majú vysoký obsah horčíka a pomáhajú upravovať náladu, znížiť stres, upokojiť podráždené nervy a zlepšiť spánok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #srdce #slnečnice #podmáčaná pôda #slnečnicové semená
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december