Vysoké teploty nás už ženú do tieňa: Ktoré stromy, kry a iné rastliny rýchlo poskytnú milosrdný chládok? A ako ochrániť pred úpekom záhradu?

Stromy, ktoré nie sú veľmi husto olistené, napríklad brezy a javory dlaňovolisté, sa dajú vysadiť tak, aby zatienili kry, ktoré dobre rastú v polotieni. Medzi takéto kry patria azalky a rododendrony. Prv ako vysadíte vysoký živý plot, vypočítajte si, aký dlhý tieň bude vrhať o desať a viac rokov. Môžete si to nasimulovať – vztýčte žrde, ktoré sú rovnako vysoké ako odhadovaná výška plota. Nezabudnite, že v zime je slnko na oblohe nižšie než vlete, a teda aj tiene budú dlhšie.

02.06.2023 06:00
tieň v záhrade Foto:
debata

Vysaďte si tunel

Na slnečnú chránenú terasu, kde v lete stolujete, vysaďte popínavú aktinídiu čínsku, ktorú budete viesť po pergole. O niekoľko rokov po vysadení získate nielen tieň na odpočinok, ale aj okrasné a chutné plody kivi plné vitamínov. Keď sa rozhodnete vysadiť letničky, už v prvý rok sa môžete tešiť z tienistej pergoly. Medzi plamienok a ruže, ktorým trvá dlhšie, než narastú a zakryjú pergolu, primiešajte jednoročné popínavé rastliny. Medzi ne patrí napríklad kobéa šplhavá alebo kapucínka. Letničky zasejte v marci vnútri a začiatkom júna ich vysaďte von na slnečné a chránené stanovište.

vždyzelené rastliny Čítajte aj Keď okolo týchto krov prechádzate, rozvoňajú sa. Dobre vyzerajú a záhrade dodávajú šmrnc dlhé roky. Nepotrebujú veľa, ani rez nie je náročný

Pusťte tam aj trochu svetla

Odrežte dolné konáre stromov, aby sa k rastlinám v podraste dostalo svetlo i dážď a aby dobre rástli. Ak pod stromom rastie tráva, zdvihnutie koruny jej tiež prospeje, pretože plocha bude lepšie dostupná pre kosačku. Dočasné improvizované zatienenie pre listovú zeleninu (napríklad šalát a špenát) si môžeme vyrobiť tak, že do zeme zatlčieme koly a na ne položíme drevené latky, lepenkové škatule alebo jemnú sieťovinu. Môžeme aj rastliny vysadiť na miesto, kde je tieň počas najteplejšej časti dňa, teda medzi poludním a treťou hodinou popoludní.

Použite krycie rastliny

V zeleninovej záhrade pestujte niekoľko vyšších rastlín, aby zatienili semenáčiky a listovú zeleninu, ktoré si vyžadujú ochranu pred slnečným žiarením. Ideálne sú fazuľa šarlátová alebo topinambury. Ak uprednostníte kvetiny, potom sú vhodné slnečnice alebo georgíny, prípadne slezovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #horúčava #tieň #pergola #popínavky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december