Viac ju neprehliadajte, tá najobyčajnejšia zelenina je aj najzdravšia! Ničí škodlivé baktérie, chráni telo pred rakovinou, posilňuje kosti

Má len mizivý obsah kalórií, zato veľa vlákniny a vitamínov. Nenápadný zeler patrí medzi najzdravšiu zeleninu, čo z neho robí super potravinu, hoci to len málokto vie. Zeler obsahuje vitamíny a minerály, vlákninu aj bielkoviny i mnoho iných užitočných látok. A pritom má tak málo kalórií, že ho môžete pokojne jesť aj pri diétach, dokonca vám ešte pomôže schudnúť, pretože zbavuje telo nadbytočnej vody.

03.06.2023 06:00
zeler Foto:
debata (2)

Kto by ho nepoznal

Zeler má typickú nezameniteľnú chuť aj arómu, ktorú využívame v tepelne upravených jedlách aj v pokrmoch z čerstvých surovín – taký je napríklad dobre známy a nesmierne zdravý, aj keď už trochu zabudnutý jablkovo-zelerový šalát. Bez zeleru by sa polievka nerátala a môžeme ho kombinovať s inou zeleninou alebo s mäsom, možnosti závisia len od fantázie kuchára. Chuť a aróma zeleru sú výsledkom kombinácie jedinečných látok, ktoré z tejto zeleniny zároveň robi skutočnú bombu pre zdravie.

Prírodná dezinfekcia

Vďaka obsahu štipľavých éterických olejov má zeler antibakteriálne účinky a pomáha likvidovať aj iné patogény v našom organizme. Preto je známy aj ako prírodná dezinfekcia. Ničí škodlivé baktérie v ústach aj v ďalších častiach tráviaceho traktu vrátane žalúdka a čriev. Upravuje trávenie, preto by si ho mal klásť na tanier každý, kto trpí zápchou. Svojimi dezinfekčnými účinkami je zeler výbornou podpornou prírodnou liečbou pri ochoreniach dýchacích ciest a pri bakteriálnych infekciách močových ciest.

cucamelón Čítajte aj Prírodný multivitamín, ktorá dokáže zázraky: Znižuje cholesterol, je prevenciou rakoviny a prospieva pleti

Pomáha aj inde v tele

Zeler obsahuje komplex B vitamínov, čo z neho robí aj skvelého bojovníka proti nervozite, podráždenosti a depresívnym stavom. Vitamín K v zeleri zasa posilňuje kosti. Čerstvý surový zeler odvádza z tela nadbytočnú vodu a má aj protizápalové účinky, čím dokáže zmierniť bolesti svalov, kĺbov, ale napríklad aj astmu. Len málokto vie, že zeler je aj silným bojovníkom proti rakovine a posilňovačom imunitu.

Čo potrebuje rastlina

Zeler sa ako jediná koreňová zelenina musí predpestovať. Potrebuje hlavne teplo a vlhkú pôdu, ktorá by mala byť hlinito piesočnatá a dostatočne vyživená. Klíči aj rastie pomaly, na úrodu si počkáme aj vyše dvesto dní. Zeler nesmieme vystaviť chladu, pretože nevytvorí buľvu. Priesady vysádzame až od polovice mája. Pôdu okolo rastlín priebežne kypríme a odburiňujeme. Buľvy zberáme na jeseň, v chlade ich môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov. Okrem buľvového môžeme pestovať aj stopkový a listový zeler. Listový zeler sa používa najmä ako korenina a na dochutenie jedál. Stopkový zeler pestujeme podobne ako buľvový.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakovina #zeler #stopkový zeler #buľvový zeler
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december