Kto by ho nepoznal
Zeler má typickú nezameniteľnú chuť aj arómu, ktorú využívame v tepelne upravených jedlách aj v pokrmoch z čerstvých surovín – taký je napríklad dobre známy a nesmierne zdravý, aj keď už trochu zabudnutý jablkovo-zelerový šalát. Bez zeleru by sa polievka nerátala a môžeme ho kombinovať s inou zeleninou alebo s mäsom, možnosti závisia len od fantázie kuchára. Chuť a aróma zeleru sú výsledkom kombinácie jedinečných látok, ktoré z tejto zeleniny zároveň robi skutočnú bombu pre zdravie.
Prírodná dezinfekcia
Vďaka obsahu štipľavých éterických olejov má zeler antibakteriálne účinky a pomáha likvidovať aj iné patogény v našom organizme. Preto je známy aj ako prírodná dezinfekcia. Ničí škodlivé baktérie v ústach aj v ďalších častiach tráviaceho traktu vrátane žalúdka a čriev. Upravuje trávenie, preto by si ho mal klásť na tanier každý, kto trpí zápchou. Svojimi dezinfekčnými účinkami je zeler výbornou podpornou prírodnou liečbou pri ochoreniach dýchacích ciest a pri bakteriálnych infekciách močových ciest.

Pomáha aj inde v tele
Zeler obsahuje komplex B vitamínov, čo z neho robí aj skvelého bojovníka proti nervozite, podráždenosti a depresívnym stavom. Vitamín K v zeleri zasa posilňuje kosti. Čerstvý surový zeler odvádza z tela nadbytočnú vodu a má aj protizápalové účinky, čím dokáže zmierniť bolesti svalov, kĺbov, ale napríklad aj astmu. Len málokto vie, že zeler je aj silným bojovníkom proti rakovine a posilňovačom imunitu.
Čo potrebuje rastlina
Zeler sa ako jediná koreňová zelenina musí predpestovať. Potrebuje hlavne teplo a vlhkú pôdu, ktorá by mala byť hlinito piesočnatá a dostatočne vyživená. Klíči aj rastie pomaly, na úrodu si počkáme aj vyše dvesto dní. Zeler nesmieme vystaviť chladu, pretože nevytvorí buľvu. Priesady vysádzame až od polovice mája. Pôdu okolo rastlín priebežne kypríme a odburiňujeme. Buľvy zberáme na jeseň, v chlade ich môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov. Okrem buľvového môžeme pestovať aj stopkový a listový zeler. Listový zeler sa používa najmä ako korenina a na dochutenie jedál. Stopkový zeler pestujeme podobne ako buľvový.