Trochu paprika, ešte viac uhorka: Zoznámte sa so zeleninou, ktorá má skvelé liečivé účinky na srdce, cievy, dýchacie cesty aj na psychiku

Zelenina s názvom ačokča je u nás takmer neznáma, pochádza z južnej Ameriky a bežne sa pestuje aj v juhovýchodnej Ázii. V našich končinách sa s ňou môžete stretnúť pod rôznymi ďalšími názvami, napríklad mexická uhorka, dutá uhorka, divoká uhorka alebo indiánska uhorka. Uhorka preto, že chuťou veľmi pripomína práve túto známu zeleninu.

03.06.2023 16:15
ačokča Foto:
debata

Trochu paprika, trochu uhorka a liana

Chuťou je ačokča veľmi podobná našej uhorke, vzhľadom sa zasa výrazne podobá na papriku. Rastlina je popínavá, dĺžka liany môže byť aj okolo päť metrov. Plody trochu pripomínajú aj hrubé struky, v ktorých je vatovitá dužina a semená. Listy zasa pripomínajú konopu. Plody sa konzumujú surové, ale aj tepelne upravené. Môžeme ich variť, dusiť aj zapekať podobne ako inú zeleninu. Dá sa aj zavárať. Ačokča nie je náročná, pestuje sa jednoducho. Rastlinu môžete nechať rásť tak, aby bola nielen užitočná, ale aj plnila dekoratívnu funkciu, napríklad ako porast pergoly.

Čo všetko potrebuje

Okrem opory potrebuje ačokča veľa vlahy a výživnú pôdu. Pokiaľ jedno i druhé nemá, nebude dobre rásť ani prosperovať a na úrodu môžete zabudnúť. Vegetačná doba rastliny je okolo sto dní. Rastlina tiež potrebuje slnko a teplo, preto sa u nás nevysieva priamo na záhon, ale je dobré ju predpestovať. Dá sa pestovať aj v nádobe na balkóne či terase. Vysieva sa až koncom mája. Rastlinky treba chrániť pred slizniakmi. Na záhone budete zberať úrodu na prelome augusta a septembra, pri pestovaní v skleníku bude ačokča plodiť skôr aj dlhšie. Choroby a škodcovia ju výrazne neohrozujú.

zeler Čítajte aj Viac ju neprehliadajte, tá najobyčajnejšia zelenina je aj najzdravšia! Ničí škodlivé baktérie, chráni telo pred rakovinou, posilňuje kosti

Zdravie ukryté v strukoch

Ačokča je veľmi chutná a zdravá zelenina, ktorú sa oplatí pestovať. Okrem toho, že je vítaným spestrením jedálnička, dodáva nášmu telu mnoho potrebných látok. Tak napríklad vitamín C a vitamín y skupiny B, takisto aj minerály a vlákninu. Ačokča prospieva srdcu a cievam, pomáha znížiť cholesterol a priaznivo pôsobí aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Je vhodná a odporúčaná aj pri cukrovke a pozitívne pôsobí na psychiku. Ačokča sa však neodporúča ľuďom alergickým na papriku. Naopak, odporúča sa pri zápaloch močových ciest a aj pri poraneniach kože má šťava protizápalové účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #srdce #struky #ačokča #mexická uhorka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december