Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovine

O tejto bežnej a obľúbenej koreňovej zelenine možno ani neviete, že je až taká zdravá. Petržlen je silné prírodné antibiotikum a antiseptikum. Ničí škodlivé baktérie v organizme, bojuje proti zápalom, posilňuje imunitný systém a chráni nás pred mnohými chorobami. Navyše zlepšuje trávenie a pomáha telu absorbovať prijaté živiny.

04.06.2023 06:00
petržlen Foto:
debata

Potrebuje vzduch a slnko

Petržlen vysievame ideálne do hlinitopiesočnatej, dobre vyživenej pôdy, ktorá má dostatok vápnika a draslíka. Táto zelenina vyžaduje aj slnko a vzduch. Petržlen záhradný sa pestuje na koreň aj vňať, petržlen kučeravý iba na vňať. Pôda, do ktorej petržlen vysievame, musí byť veľmi dobre spracovaná. Petržlen sa vysieva na jar a na jeseň. Po celý čas potrebuje dostatok vlahy, nezabúdame na to najmä pri klíčení a tiež počas horúcich letných mesiacov. Ak pestujeme petržlen príliš nahusto, hrozí mu šírenie škodcov a chorôb.

Čo všetko mu hrozí

Prehustený petržlen bez dostatku slnka a vzduchu je náchylný na múčnatku. Len čo ju zbadáme, treba rastliny ošetriť. Častá je aj mozaika vňate a hrdzavosť koreňov. Takto postihnuté rastliny neošetrujeme, ale ich rovno odstránime. Pred škodcami môžeme petržlen chrániť žltými lepiacimi doštičkami, aj tu však platí, že škodcovia sa šíria najmä v prehustených a zatienených porastoch. Petržlen zberáme od septembra, vňať môžeme sušiť aj mraziť. Korene petržlenu skladujeme v dostatočne vlhkej pivnici, kde nemrzne.

zeler Čítajte aj Viac ju neprehliadajte, tá najobyčajnejšia zelenina je aj najzdravšia! Ničí škodlivé baktérie, chráni telo pred rakovinou, posilňuje kosti

Chráni nás pred mnohými pliagami

Petržlen obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, čo robí z tejto zeleniny veľkého ochrancu nášho zdravia. Chráni nás pred zápalmi a pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za mnohé choroby, vrátane takých rozšírených a obávaných srdcovocievnych ochorení. A povedali by ste, že obyčajný petržlen chráni aj pred rakovinou: Je to tak, a to vďaka rôznym zložkám, ktoré dokážu bojovať proti rakovinotvorným látkam. Petržlenová vňať je účinná pri znižovaní cholesterolu aj cukru v krvi, a tiež pomáha potláčať zápaly v tele. No a napokon, konzumáciou petržlenu urobíme veľa aj pre zdravie kostí a bezproblémové trávenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakovina #petržlen #múčnatka #vňať #koreň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december