Potrebuje vzduch a slnko
Petržlen vysievame ideálne do hlinitopiesočnatej, dobre vyživenej pôdy, ktorá má dostatok vápnika a draslíka. Táto zelenina vyžaduje aj slnko a vzduch. Petržlen záhradný sa pestuje na koreň aj vňať, petržlen kučeravý iba na vňať. Pôda, do ktorej petržlen vysievame, musí byť veľmi dobre spracovaná. Petržlen sa vysieva na jar a na jeseň. Po celý čas potrebuje dostatok vlahy, nezabúdame na to najmä pri klíčení a tiež počas horúcich letných mesiacov. Ak pestujeme petržlen príliš nahusto, hrozí mu šírenie škodcov a chorôb.
Čo všetko mu hrozí
Prehustený petržlen bez dostatku slnka a vzduchu je náchylný na múčnatku. Len čo ju zbadáme, treba rastliny ošetriť. Častá je aj mozaika vňate a hrdzavosť koreňov. Takto postihnuté rastliny neošetrujeme, ale ich rovno odstránime. Pred škodcami môžeme petržlen chrániť žltými lepiacimi doštičkami, aj tu však platí, že škodcovia sa šíria najmä v prehustených a zatienených porastoch. Petržlen zberáme od septembra, vňať môžeme sušiť aj mraziť. Korene petržlenu skladujeme v dostatočne vlhkej pivnici, kde nemrzne.
Čítajte aj Viac ju neprehliadajte, tá najobyčajnejšia zelenina je aj najzdravšia! Ničí škodlivé baktérie, chráni telo pred rakovinou, posilňuje kostiChráni nás pred mnohými pliagami
Petržlen obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, čo robí z tejto zeleniny veľkého ochrancu nášho zdravia. Chráni nás pred zápalmi a pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za mnohé choroby, vrátane takých rozšírených a obávaných srdcovocievnych ochorení. A povedali by ste, že obyčajný petržlen chráni aj pred rakovinou: Je to tak, a to vďaka rôznym zložkám, ktoré dokážu bojovať proti rakovinotvorným látkam. Petržlenová vňať je účinná pri znižovaní cholesterolu aj cukru v krvi, a tiež pomáha potláčať zápaly v tele. No a napokon, konzumáciou petržlenu urobíme veľa aj pre zdravie kostí a bezproblémové trávenie.