Má kráľovské meno aj nároky, za správnu starostlivosť sa odmení nádherou. Potrebuje veľa vody a keď rezať, tak jedine do vázy

Meno má podľa Sophie Charlotte von Mekelenburg-Strelitz, manželke britského monarchu Juraja III., ktorý panoval na prelome 18. a 19. storočia. Pompézna izbovka si vyžaduje dosť starostlivosti. Strelícia kráľovská sa vám však za ňu – zo semena najskôr tretí rok od založenia – odmení prekrásnymi kvetmi. Má prezývku rajský vták: zalomený zužujúci sa punc nad majestátnymi listami vyzerá ako hlava operenca s oranžovým chocholom.

04.06.2023 14:00
strelícia Foto:
debata

Protestuje zakrpatením kvetov

Pochádza z juhu Afriky a v našich podmienkach to treba zohľadniť nielen pri prípadnom letnom presune do exteriéru. Strelícia kráľovská (Strelitzia reginae) síce nemá maniere, ktoré by zvládol iba naozaj skúsený pestovateľ, prísne však nástojí na vyhovujúcom režime i parametroch okolia. Námietky dáva najavo zakrpatenými kvetmi, ba dokonca ich úplnou absenciou. Navyše, v podcenenom či zanedbanom stave je náchylná na choroby.

Priepustné sypké zázemie

Strelícia kráľovská spotrebuje veľa vody a korene nesmú zostať bez vlahy. Pozor však na premokrenie v podobe vlhkosti viaznucej v zhutnenej pôde. Vyváženú reguláciu dosiahnete podložím, ktoré je priepustnou sypkou zmesou hliny, piesku či jemnej štrkovej drviny a bentonitového prášku. Ak je mix už overene funkčný, potom za indikátor smädu môžete považovať vyschnutie hornej vrstvy. Zalievajte tekutinou s izbovou teplotou a bez obsahu vápnika: nazbieranými zrážkami alebo destilovanou vodou. V zime citeľne uberte.

slnečnice Čítajte aj Oplatí sa ich pestovať: Sú krásne, dokážu odčerpať vodu z podmáčanej záhrady a ich semená sú elixírom zdravia pre srdce, kosti aj mozog

Svetlé prostredie, vlhké ovzdušie

Nájdite pre strelíciu kráľovskú stanovište so zvýšenou vlhkosťou vzduchu, tento aspekt posilňuje jej vitalitu a obranyschopnosť. Môže to byť kuchyňa alebo kúpeľňa, určite však nie bez okien. Dôležitou požiadavkou je totiž svetlosť prostredia, v optimálnom prípade aj priamy slnečný svit. Náhradné riešenie spočíva v priebežnom osviežovaní listov rozprašovačom. Kvetina znesie v teplých mesiacoch aj pobyt vonku na terase či lodžii, má to však svoje limity. Okrem vylúčenia silného vetra a prievanu ju nevystavte ani teplotám nad 30 °C. Mimochodom, pri zimovaní je minimom 10 °C. Obohacujte od sklonku jari do počiatku jesene každé dva týždne tekutým prípravkom rozmiešaným podľa pokynov od výrobcu a skôr redukujte, než by ste – hoci s dobrým úmyslom – pridávali. Prehnojenie paradoxne vedie k ustupovaniu kvetov.

kapucínka Čítajte aj Rastlina čo šetrí čas aj peniaze: Rýchlo rastie, netreba ju hnojiť, jedlé sú jej kvety i hľuzy a ešte aj chráni zeleninu pred škodcami

Peňaženka nebude úpieť

Keďže strelícia kráľovská dokáže narásť až na dva metre a popri jej vlastnom objeme treba rátať aj s hmotou nádoby, vzhľadom na sťahovania nezaškodí predvídavo podložiť pod kvetináč masívny stolček na kolieskach. Rastlina ocení zodpovedajúco veľké zázemie, presádzať ju treba aspoň raz za tri roky. Skúšku správnosti vykonáte tak, že ju opatrne vychýlite. Ak črepník bude mať tendenciu prevrhnúť sa, nastal čas na rozľahlejšie zázemie. Sprievodným signálom je vykúkanie koreňov cez drenážny otvor. Pri presádzaní neotriasajte uľpenú zeminu. Strelíciu kráľovskú na rozdiel od väčšiny flóry neradno skracovať, to skôr začisťovať. Odstraňujte iba zájdené listy a zvädnuté kvety. Pochopiteľne, jedným z osohov je rez do vázy trebárs pred odchodom na oslavu. Obdarovaný sa poteší a vaša peňaženka nebude úpieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvetina #vlhkosť vzduchu #premokrenie #strelícia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december