Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Patrí medzi ľaliovité a jeho (i naša) veľká výhoda je v tom, že sa dá pestovať na takých miestach v záhrade, kde sa iným rastlinám nedarí. Trojlist pochádza zo Severnej Ameriky a Ázie, kde rastie prevažne v lesoch, preto aj v našich podmienkach ocení tienisté a vlhké miesta. Na slnku to s ním ani neskúšajte, tam jednoducho zahynie.

05.06.2023 06:00
trojlist Foto:
debata

Krásny ako z rozprávky

Je mnoho druhov trojlistu, všetky však vyžadujú hlbokú, kyprú, no hlavne vlhkú pôdu. Mala by byť skôr kyslá, nič nepokazíte, keď ju vylepšíte rašelinou a listovkou, prípadne aj pieskom. Keď kupujete hľuzy trojlistu, presvedčte sa, či sú pevné a vlhké. Rozhodne nesmú byť zaschnuté. Rastliny by mali mať naliate, zdravé a zelené puky. Ak pestujete trojlisty zo semien, na kvety si počkáte aj tri roky. Dva roky trvá zakvitnutie rastlinám, ktoré získate jesenným množením podzemkami.

Kupujte ich do júna

Keď kupujete trojlisty, tak v črepníkoch a od apríla do júna. Veľkosť a farba kvetov je rozličná, preto je najlepšie kupovať rastliny v kvete. Mnoho druhov sa po vysadení stratí. Miesto vyznačte tyčkou a dobre ho polievajte. Na jar sa objavia nové výhonky. Na rozdiel od iných trvaliek by sa trojlisty nemali pravidelne deliť, ale mali by sa nechať narásť. Do impozantného trsu sa rozrastajú len pomaly.

kapucínka Čítajte aj Rastlina čo šetrí čas aj peniaze: Rýchlo rastie, netreba ju hnojiť, jedlé sú jej kvety i hľuzy a ešte aj chráni zeleninu pred škodcami

Najlepšie mu je v tieni

Ideálne miesto na vysadenie trojlistov je lesný porast alebo veľmi podobné miesto, kde sú rastliny v tieni až polotieni. Znesú aj slnko, no iba vtedy, ak sa pôda udržuje neustále vlhká. Trojlisty vysádzajte v auguste až septembri do hĺbky okolo 10 centimetrov, a to v malých skupinách pod stromy alebo kry. Pôda na týchto miestach by mala byť dobre priepustná a bohatá na živiny.

Treba im dať čas

S množením trojlistov počkajte do konca leta, keď rastliny prestanú rásť. Odvtedy až do marca môžete rastliny vykopať a rozdeliť, no dajte pozor, aby každá časť mala rastový vrchol. Nemnožte trojlisty viac, ako je nevyhnutné, pretože rastlinám bude po rozdelení nejaký čas trvať, kým sa zasa ujmú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december