Ak chcete mať dobrú úrodu zeleniny či ovocia, bez jedného úkonu sa v tomto období nezaobídete. Ako na to a prečo je taký dôležitý aj pri okrasných rastlinách?

Mnoho rastlín rastie lepšie, keď ich vrcholový výhonok zaštipnete a bočné sa nechajú rásť. Platí to pre úžitkové aj okrasné rastliny, a to pre tie, ktoré pestujeme na záhone aj pre izbovky. Letničky a trvalky by sa mali zaštipovať na začiatku sezóny, prv ako veľmi vyrastú. Včasné zaštipovanie povzbudí intenzívne obrastanie zdola. Takže výsledkom sú košaté a kompaktné rastliny.

05.06.2023 14:00
zaštipovanie Foto:
debata

Ako zaštipovať kvetiny

Pri stromčekových ružiach je zaštipovanie veľmi dôležité. Nenechajte na kmienkoch stromčekových ruží vyrásť výmladky. Čo najskôr ich vylomte, vyštipnite. Na hrubšie výmladky použite záhradnícke nožnice. Čo sa týka chryzantém a georgín, veľké kvety získate, keď vyštipnete bočné kvety, len čo sa objavia v pazuchách listov. Živiny budú potom prúdiť do hlavného puku každého výhonka a kvety budú omnoho väčšie než zvyčajne.

Kedy nevyštipovať

Vo vlhkom počasí sa na odkvitnutých kvetoch môže objaviť pleseň sivá. Kvety nevyštipujte, radšej ich odstrihnite nožnicami, aby bol rez rovný. Pri vyštipnutí by ste mohli roztlačiť stonku a otvorená stonka by bola bránou pre infekciu. Keď zaštipnete konce výhonkov, na ktorých sa väčšinou zhromažďujú vošky, zabránite ich väčšej invázii. Tento jednoduchý a k prírode šetrný spôsob je účinný pri lupíne i mnohých okrasných rastlinách.

ačokča Čítajte aj Trochu paprika, ešte viac uhorka: Zoznámte sa so zeleninou, ktorá má skvelé liečivé účinky na srdce, cievy, dýchacie cesty aj na psychiku

Aj zelenina a ovocie ho potrebujú

Mladé výhonky, ktoré nechcete, musíte odstraňovať aj v korunách ovocných stromov. Inak by z výhonkov vznikla neusporiadaná spleť konárov. Vyštipnite všetky silné výhonky, ktoré vyrastajú z letorastov, vytvorí sa tak viac kvetných púčikov. Baklažány a papriky vytvárajú množstvo kvetov, ale zo všetkých nevyrastú plody. Aby ste získali kvalitnejšie plody, niektoré púčiky vyštipnite. Na každej rastline nechajte 6 – 8 kvetov. Všetky bočné výhonky, ktoré sa vytvoria v pazuchách listov, vyštipnite. Tak sa energia rastlín nasmeruje do plodov, a nie do listov. Kríčkové odrody však nevyštipujeme. Za štvrtým súkvetím zaštipnite i vrchol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #kvety #výhonky #vyštipovanie #výmladky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december