Zalievať, zalievať, stále zalievať: Prejdite cez rozum rastline, ktorá neznáša našu klímu, no napriek tomu ju donútite nádherne kvitnúť

Hoci neznáša vápnik, možno ju pestovať aj v mierne alkalických ílovitých pôdach. Záhon na pestovanie kamélie upravte pridaním sírneho kvetu v množstve 136 – 271 gramov na meter štvorcový. V takej pôde budú kamélie prosperovať – pekne rásť aj kvitnúť. Pri slove kamélia si možno spomeniete na dámu s kaméliami z Dumasovej divadelnej hry, ale čo viete o pestovaní tejto rastliny?

06.06.2023 06:00
kamélie Foto:
debata

Pestovanie vo vápnitej pôde

Ak ste pôdu upravili sírnym kvetom a aj tak je veľmi vápnitá, zasaďte kríky kamélií do samostatných črepníkov, vyvýšených záhonov alebo brázd vyplnených listovkou či kyslou zeminou. Kamélie sa nemusia presvetľovať, ale nepravidelne rastúce výhonky by sa mali v apríli skrátiť. Okrem toho, ak sa kamélie veľmi rozrastajú, skráťte konáre na jar spätným rezom. Ker opäť vyženie zo silných, bezlistých kmienkov.

Čo je kľúčom k úspechu

Kamélie kvitnú najlepšie, keď sa každú jeseň nastelú dobre rozloženou, nevápnitou organickou hmotou. Tá rastlinám poskytuje nielen trvalé zabezpečenie živinami, ale aj zlepšuje pôdu a pomáha rastliny chrániť v horúcom počasí pred vysychaním. Kamélie pestované v črepníkoch neznášajú stredoeurópsku klímu a treba im pomôcť v aklimatizácii. Korene rastlín pestovaných v nádobách sú pred mrazom menej chránené ako korene rastlín pestovaných v záhrade.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Pred čím a ako ich chrániť

Črepníky koncom jesene nevystavujte drsnému podnebiu a preneste ich na dobre chránené miesto, napríklad na svetlú, vzdušnú verandu alebo do studeného skleníka. Prezimujte ich pri teplote 7 – 15 stupňov. V lete zalievajte kamélie často, podporíte tým vytvorenie pukov. Od septembra ich zalievajte cez suché obdobia. Ak môžete, používajte dažďovú vodu zo suda. Ak dažďovú vodu nemáte, naplňte krhlu vodou z vodovodu a nechajte vodu niekoľko hodín odstáť.

Kedy je sejba úspešná

Klíčenie semien kamélií urýchlite jesennou sejbou, a to ešte skôr, než stvrdne vnútorná vrstva osemenia. Prípadne môžete semená preliať horúcou vodou, aby zmäkli. Nechajte ich 24 hodín nasakovať, kým voda nevychladne a potom vysievajte do vresoviskovej zeminy. Zeminu pokryte 3 – 6 milimetrov hrubou vrstvou drobného štrku a umiestnite v studenom skleníku alebo parenisku. Keď sa objavia prvé pravé listy, sadeničky rozsaďte. Potom už zostáva len čakať, kým vykvitnú kvety. Kamélie sa neponáhľajú, môže to trvať až sedem rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dažďová voda #kamélie #vápnitá pôda #vresovisková zemina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december