Upravuje krvný tlak, trávenie, posilňuje imunitu aj kosti. Prečo by ste toto ovocie nikdy nemali jesť nalačno?

Niekto ich zvykne nazývať čínske jahody, niekto zasa dvojslivka čínska. No určite najrozšírenejším pomenovaním tohto exotického ovocia je u nás liči. Malé plody majú mäkkú bielu dužinu ukrytú v drsnej červenkastej tvrdej šupke. Dužina je sladká, voňavá a šťavnatá, v strede ukrýva kôstku, ktorá sa nekonzumuje. Liči je veľmi zdravé ovocie.

06.06.2023 15:00
liči Foto:
debata (2)

Čo s ním a prečo

Liči je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé ovocie. Môžeme ho jesť surové alebo tepelne upravené, nasladko aj naslano. Patrí do rôznych dezertov, výborné je v kombinácii s dezertmi a sladkými likérmi. Vyrába sa z neho sirup, pridáva sa aj do nápojov a čerstvých šalátov. Ako tepelne upravená príloha je výborné k pokrmom z rýb a tiež k mäsu. Jedlám dodáva lahodnú chuť a nám zasa širokú škálu vitamínov a výživných látok. Liči skladujeme na chladnom mieste s vysokou vlhkosťou, výborným spôsobom uskladnenia je mrazenie. Liči môžeme aj sušiť, no vtedy stráca veľa vitamínu C.

V malom plode veľa zdravia

Dužina liči obsahuje celú škálu vitamínov, s výnimkou vitamínu B12 a provitamínu A. Už hrsť drobných plodov vám zaručí dennú dávku vitamínu C a aj prísun ďalších dôležitých látok. Vďaka tomu má liči výrazne pozitívny vplyv na naše zdravie. Posilňuje imunitný systém, chráni telo pred rakovinou, posilňuje srdce, cievy aj kosti a je výraznou podporou trávenia. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá stimuluje pohyb čriev a napomáha absorpcii živín.

ačokča Čítajte aj Trochu paprika, ešte viac uhorka: Zoznámte sa so zeleninou, ktorá má skvelé liečivé účinky na srdce, cievy, dýchacie cesty aj na psychiku

Dokáže ešte oveľa viac

Liči má okrem spomínaných prínosov aj mnoho ďalších pozitív. Napríklad pôsobí antiviroticky a pomáha chrániť telo pred rôznymi vírusovými ochoreniami. Plody liči sú skvelou ochranou zdravia pokožky a vlasov, v lete nás chránia pred poškodením slnečnými lúčmi. Vitamín B v plodoch liči pôsobí blahodarne na naše nervy. Liči je aj veľký pomocník v boji proti kŕčovým žilám a hemoroidom.

Ako ho pestovať

Exotické liči si môžete kúpiť v obchode, no dá sa v našich podmienkach aj vypestovať. V domácom prostredí v Ázii dorastá strom do výšky okolo 15 metrov. U nás si ho môžete dopestovať v nádobe, a to v byte alebo v skleníku. Zasadiť môžete aj kôstku z kúpeného liči, no vyberte veľkú a zdravú. Dobre ju umyte a nechajte preschnúť aj dva dni. Potom ju zasaďte naležato do nádoby. Liči potrebuje výživnú a dobre prekyprenú pôdu. Na rastlinku si počkáte okolo mesiaca, v letnom období môžete rastliny letniť vonku, no v zime musia byť vnútri. Rastlinu treba polievať a hnojiť, na polievanie je najlepšia odstáta voda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #imunitný systém #vitamín C #liči
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december