Ocot, mydlo, citrón: Silná trojka čo porazí špinu aj patogény. Ako vyčistiť hlinené kvetináče, a pritom sa nenadrieť?

Hlinené črepníky sú starosvetské, praktické a zároveň najnáchylnejšie na dva neduhy. Prvým je postupný vznik nevzhľadných škvŕn od vlhkosti, vápnika a vymytých minerálnych solí, druhým viaznutie patogénov v póroch. Čo s tým?

07.06.2023 15:00
črepníky Foto:
debata

Nestačí len povytriasať

Čistenie kvetináčov patrí k úmorným a z priameho pestovateľského hľadiska neproduktívnym, no nevyhnutným úkonom aspoň raz za sezónu. Našťastie, prácu si môžete zjednodušiť a zefektívniť viacerými fintami. Dôkladné vyčistenie kvetináča je imperatívom najmä pred opätovným použitím nádoby na novú rastlinu. Vnútorné steny totiž môžu hostiť pleseň, baktérie, múčnatku či iné choroboplodné zárodky. Práve preto určite nestačí povymetať či povytriasať uľpenú hlinu.

Čo oči nevidia

Vonkajšie steny môžete zahrnúť z estetických dôvodov, ak mach a riasy nepovažujete za štýlovú patinu. Bez ohľadu na váš postoj ono okrídlené „čo oči nevidia, to na srdci nezabolí“ neplatí v súvislosti s dnami nádob s drenážnymi otvormi a podkladanými zádržnými miskami. Pri tejto konštelácii striehnuce spóry môžu prenikať do zeminy prostredníctvom stojacej vody.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Škorica nepatrí iba k Vianociam

Hlinené črepníky sú vzhľadom na svoju štruktúru najpravdepodob­nejšími nositeľmi kontaminácie. Neznamená to však, že varianty z plastu, kovu či inej hmoty môžete na skrátenie sanitárneho dňa opomenúť. Inak, proti plesni v substráte funguje posypanie škoricou. Cinnamaldehyd, ktorý jej dodáva typickú vôňu a chuť, je organickým fungicídom. Úlohu zvládne aj čajovníkový esenciálny olej.

Rúra poskytuje bonusový prínos

Čistenie začnite drôtenou kefou. Dôrazne a zároveň šetrne odstráňte zeminu, nahrubo vypucujte usadený vodný kameň. Pred týmto úkonom, prípadne aj počas neho – už po zoškrabaní hrubej špiny – potrite povrch vnútornou stranou prekrojeného zemiaka. Obsiahnutý škrob podporuje uvoľňovanie väčšiny typov usadených nečistôt. Procesu sa dá pomôcť aj v rúre na pečenie, ktorá poskytuje jeden prídavný benefit. Uistite sa, že do nej vkladáte suchý hlinený kvetináč. Vlhký by pod vplyvom teploty mohol prasknúť. Nastavte 90 stupňov a „saunujte“ približne štvrť hodiny. Vodný kameň do značnej miery povolí. Spomenutým bonusom je zahubenie mikróbov.

zaštipovanie Čítajte aj Ak chcete mať dobrú úrodu zeleniny či ovocia, bez jedného úkonu sa v tomto období nezaobídete. Ako na to a prečo je taký dôležitý aj pri okrasných rastlinách?

Razantné dezinfikovanie

Vo vedre rozrieďte jeden diel octovej esencie štyrmi dielmi vody, ideálne zachytenej dažďovej alebo destilovanej. Namočenou špongiou potrite črepník, nechajte chvíľu pôsobiť, potom naozaj bedlivo vytrite. Vlastnosti octu sú pre väčšinu vegetácie škodlivé. Funguje aj aplikovanie mydlovej vody alebo citrónovej šťavy. Razantnejším dezinfekčným riešením je nanesenie 10-percentného roztoku bielidla. Nezabudnite si nasadiť ochranné rukavice. Následne vysušte nádoby na čerstvom vzduchu.

Zimník na predĺženie životnosti

Menšie rastliny na zimu účelovo presaďte do plastových kvetináčov s novým podložím. Pôvodné hlinené črepníky vyčistite a uložte do pivnice alebo aspoň záhradného domčeka, aby z ich životnosti čo najmenej ukrojil mráz. Pri príliš objemných nádobách zostávajúcich vonku postačí obalenie kokosovou rohožou, jutovými vrecami či bublinkovou fóliou. Zároveň tým, samozrejme, zateplíte aj koreňové baly samotnej vegetácie, ktorá je s trochou vašej pomoci dostatočne otužilá na zvládnutie chladného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #riasy #rastliny #kvetináče #mach #črepníky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december