Príjemne vonia aj vyzerá, nevadí mu podmáčaná pôda a už starí Gréci vedeli, že má protizápalové účinky. Zbaví vás aj viróz a žalúdočných problémov

Dorastá v pohode nad meter, je robustný a trvácny a hodí sa predovšetkým na brehy záhradných jazierok či podobných vodných zón. Neprekáža mu totiž podmáčaná blatistá pôda. Konopáč obyčajný však má svoje drobné muchy.

08.06.2023 14:00
konopáč Foto:
debata

Nad plazivým podzemkom sa týčia vzpriamené, chlpaté, husto olistené byle, z ktorých od júla do septembra vzchádzajú jemne pôsobiace najčastejšie ružovkasté metlinaté súkvetia. Príjemne voňajú a pozoruhodne priťahujú motýle. Konopáč obyčajný sa vo voľnosti vyskytuje v lužných lesoch, na vlhkých lúkach a popri potokoch, konvenujúce podmienky privíta v záhrade.

Videli v ňom liaheň mravcov

Konopáč obyčajný (Eupatorium cannabinum) je príslušníkom čeľade astrovité. V starovekom Grécku verili, že pomáha hojiť rany po uhryznutí jedovatými živočíchmi, zatiaľ čo súdobí Rimania v ňom v symbolickej rovine videli liaheň mravcov. Výťažok sa vtieral do srsti domácich a hospodárskych zvierat na odpudenie parazitov. Stredoveké vnímanie ho spájalo s rituálmi vyznávačov diabla. Bokom obľuby v homeopatii sú laboratórne preukázané protizápalové účinky jeho vňate. Pomáha proti virózam a žalúdočným problémom, získavajú sa z neho vonné oleje. Prvý raz ho popísal Carl von Linné v roku 1753. Botanické pomenovanie je pripomienkou Eupatora Mithridata VI., panovníka helénskeho kráľovstva Pontus, ktorý sa v ére zopár desaťročí pred Kristom usiloval zlomiť rímsku nadvládu nad Malou Áziou a čiernomorskou oblasťou.

kosatce Čítajte aj Patria medzi najpôvabnejšie rastliny, môžete ich pestovať v lesných oblastiach aj v trvalkových záhonoch na nížine. Vyberte si vhodný druh, poradíme ako na to

Polotieň a závetrie

Z hľadiska koncipovania výsadby je konopáč obyčajný vhodným adeptom najmä na premokrené plochy vrátane spodných častí svahov. Nadštandardne dobre znáša vlhkosťou zhutnenú ťažkú pôdu. Trochu horšie je to s priamym slnečným svitom, tobôž letným poludňajším. Skúste mu teda nájsť aspoň čiastočne zatienené stanovište povedzme pod ochranou vyšších drevín. Tie pomôžu aj pri vytváraní preferovaného závetria, respektíve ako clona pred zrážkami. Napodiv, zatiaľ čo „nohy vo vode“ prijíma bez reptania, mechanicky ubíjajúcu vlahu zhora nie. Ak predpovede avizujú dlhodobejšie lejaky spojené s nápormi vetra, háklivé výhonky pozväzujte k sebe, aby si navzájom vytvorili oporu.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Mix hliny a piesku

Pri výsadbe od jari do konca leta dodržte rozostupy 1 × 1 meter. Vzhľadom na rozpínavosť konopáča obyčajného ho nezaložte stiesňujúco. Vykopte jamu s rozmermi, ktoré sú dvojnásobkom koreňového balu. Na zasypanie použite mix z jedného dielu bežnej záhradnej hliny a jedného dielu piesku. Nezabudnite takouto vrstvou nastlať koreňom lôžko na dne otvoru. Pôdu dôkladne utlačte v rozpore s tým, čo sa odporúča pri väčšine inej vegetácie. Po vysadení výdatne zalejte. Adekvátne zázemie, pod čím rozumejte aj dostatok priestoru, si konopáč obyčajný žiada v nádobe. Vzhľadom na to, že všeobecne má značné nároky na živiny, pri pestovaní v kvetináči mu musíte pravidelne vychádzať v ústrety hnojivom. Aj tu platí, že ocení polotieň chránený pred poveternostnými vplyvmi. Črepník síce môže zostať na zimu vonku, ale až po obligátnom zateplení zeminy mulčom, slamou či zdravým lístím a obalení samotnej nádoby, do čoho spadá aj podloženie izolačným prvkom – trebárs polystyrénom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #podmáčaná pôda #polotieň #astrovité #konopáč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december