Pracujte múdro, nie tvrdo: Ako sa vyhnúť drine pri čistení skleníka? Geniálny trik ochráni sklá pred šmuhami aj usádzaním nečistôt

Priznajme si to: na upratovanie treba motiváciu. Pri čistení skleníka je ňou vízia bohatšej úrody a vitálnejšej okrasnej flóry. Bez čistých transparentných plôch je však napĺňanie tohto cieľa zložitejšie. Zvonka poveternostné vplyvy najmä počnúc jeseňou, zvnútra dopady špecifickej klímy. Na oknách skleníka sa postupne zachytávajú hrubé i drobné nečistoty.

09.06.2023 06:00
umývanie skleníka Foto:
debata

Ideálnym termínom je skorá jar

Cez špinavé okná skleníka sa k rastlinám nedostáva dostatok slnečného jasu, čo je základný atribút správnej prevádzky tejto pestovateľskej škôlky či útulne pre menej otužilú flóru. Okrem prachu a naviatych čiastočiek zelene na exteriérovej strane býva problémom aj vyzrážaný vodný kameň zo závlah a riasy v interiéri. Radšej kedykoľvek, ako nikdy, ale najvhodnejším obdobím na vyčistenie skleníka predsa len je skorá jar. V zime by ste odklápaním vetračiek spôsobili nežiaduci pokles teploty v inak uzavretom prostredí, v lete by ste mali robotu navyše s presunmi vegetácie, aby ste si pri nej utvorili miesto na rebrík a neohrozili ju upratovaním.

črepníky Čítajte aj Ocot, mydlo, citrón: Silná trojka čo porazí špinu aj patogény. Ako vyčistiť hlinené kvetináče, a pritom sa nenadrieť?

Vysokotlakovému čističu nájdete uplatnenie

Procedúru umývania skiel si priam rozdielovo môžete uľahčiť akumulátorovým vysokotlakovým čističom. Zariadenie sa dá aj požičať, v solídnom vyhotovení ho však kúpite už približne za 100 eur. Vyhľadávanými prednosťami sú voliteľný režim prúdu z trysky podľa typu činnosti a stupňa znečistenia, výsuvná rukoväť na úsporu miesta pri skladovaní, aspoň 5-metrová pracovná hadica aj čerpací prívod, možnosť odsávania vody z nádoby na zber zrážok a hmotnosť do 10 kg. Pre vysokotlakový čistič nájdete uplatnenie aj pri umývaní kvetináčov, auta, dlaždíc, odkvapov, machom pokrytých múrov. Pri čistení skleníka sa ním hladšie dostanete aj do obrúb, v ktorých špina takmer nevyhnutne viazne. Alternatívou špeciálneho prístroja je prúd vody z klasickej záhradnej hadice.

Dočistenie octovou esenciou

Na dočistenie použite ručnú kefu so stredne tvrdými štetinami alebo hutnejšiu špongiu. Zopár kvapiek ekologického prípravku, samozrejme, neublíži. Nánosy vyzrážaných solí vápnika zvyknú pustiť po konfrontácii so zriedenou octovou esenciou, citrónovou šťavou či mydlovou vodou. Na riasy a podobný prírodný film – kým kontaminácia nie je rozsiahla alebo dlhodobo ignorovaná – zaberá biologicky odbúrateľný prostriedok na umývanie okien.

voda na balkóne Čítajte aj Keď je na balkóne slnka priveľa, vy môžete uniknúť, ale rastliny nie. Ako im pomôcť vyhnúť sa kolapsu?

Na záver tesnenie, pánty a hrdza

Litrové balenie organického čistidla, ktoré sa neriedi vodou, len po nanesení integrovaným rozprašovačom rozotiera jednou handričkou a dosucha leští ďalšou, stojí čosi nad 30 eur. Umyjete ním asi 15 m². Prídavným benefitom je efekt tzv. tekutého stierača. Tenučká, neviditeľná a prídel svetla neredukujúca hydrofóbna vrstva slúži ako ochrana proti vzniku šmúh po stekajúcich kvapkách dažďa. Navyše, obsiahnuté nanočastice zaceľujú mikroskopické nerovnosti skla, čím zhoršujú podmienky na zanechávanie odtlačkov prstov, oxidáciu, usádzanie prachu, tvorbu povlaku, priľnutie mušiek. Na záver čistenia skleníka opravte netesniace izolácie, premažte pánty a ošetrite hrdzavejúce miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #hrdza #kvetináče #vysokotlakový čistič #tekutý stierač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december