Zabudnite na živé ploty zastrihnuté ako podľa pravítka a vneste do záhrady život voľne rastúcimi krami. Poradíme, ktoré druhy sú najlepšie pre rôzne výšky plota

Keď sa povie živý plot, mnoho ľudí si predstaví rad rovno zastrihnutých tují alebo cypruštekov. Živé ploty však môžu byť zostavené z mnohých druhov voľne rastúcich ihličnanov aj listnáčov, ktoré sú približne rovnakého vzrastu a vytvárajú harmonický celok. Vyššie dreviny vysádzame v línii plota a pred ne vysadíme nepravidelné skupiny nižších drevín. Tým sa celkový prírodný dojem úpravy ešte umocní.

09.06.2023 14:00
mahónia Foto:
debata

Stále zelené alebo aj opadavé

Živé ploty vytvorené zo vždyzelených listnáčov majú svoje prednosti. Po celý rok vytvárajú nepriehľadné steny, ktoré majú pomerne pravidelné tvary a vyzerajú, akoby boli strihané. Tmavými odtieňmi listovej zelene zároveň vytvárajú kontrastné pozadie iným rastlinám. Živé ploty z opadavých listnáčov sú vzdušné, v období kvitnutia veľmi efektné, na jeseň zasa ohúria sfarbením listov. Keď ich nestriháme, môžeme získať rozrastenú bariéru, ktorá zaberie viac miesta a tvorí aj opticky mohutnejšiu hranicu než tvarované živé ploty alebo živé ploty z ihličnanov.

Nech sa nenarobíme

Správne vybrané a ošetrované kry zvyšujú pôvab záhrady, a pritom nevyžadujú veľa starostlivosti. Udržovací rez sa robí raz za rok, a to po odkvitnutí. Vzdialenosť krov od plota by mala byť okolo jedného metra, vzájomná vzdialenosť rastlín závisí od ich vzrastu a pohybuje sa od pol metra do metra a pol. Okrasné kry vyžadujú okrem bežnej starostlivosti aspoň raz ročne plné hnojenie. Rastlinám prospieva občasne kyprenie pôdy a v obdobiach sucha aj dôkladné polievanie.

slnečnice Čítajte aj Oplatí sa ich pestovať: Sú krásne, dokážu odčerpať vodu z podmáčanej záhrady a ich semená sú elixírom zdravia pre srdce, kosti aj mozog

Nízke čo dobre rastú

Živé ploty do výšky asi pol metra slúžia na ohradenie pozemku tam, kde stačí optická hranica, prípadne aj na rozdelenie zón v záhrade. Dobre rastúce, bohato kvitnúce a pekne olistené kry nízkeho vzrastu sú napríklad vždyzelené dráče alebo niektoré kultivary bršlenu. Takisto je vhodný aj zemolez kapucňovitý, ktorý má pekné lesklé zelené listy a voňavé žlté kvietky. Jeho benefitom je aj to, že je odolnejší ako zemolez lesklý.

Keď potrebujete niečo vyššie

Medzi najvďačnejšie vždyzelené listnáče pre živé ploty do výšky jedného metra patrí mahónia cezmínolistá (na obr.). Po celý rok má svieži vzhľad, v lete má sýtozelené listy a na jeseň prechádza do krásnych červených odtieňov. Pôvabné sú aj jej žlté kvety, a dokonca i plody, ktoré sa tvoria na jeseň. Mahónie sú nenáročné, vyhovuje im polotieň, ľahko sa presádzajú aj ujímajú. Zastrihávame ich po odkvitnutí alebo pred príchodom zimy. Na stredne vysoké ploty sú vhodné aj dráče, krušpán, vavrínovec lekársky a hlohyne.

A čo keď treba vysoký plot

Na vysadenie živého plota vysokého okolo 2 metrov je vhodných veľa druhov i kultivarov. Často sa používajú javory, hraby, drieň, lieska, buk, topole a ruže. Zob vtáčí vytvorí stredne vysoké aj vysoké živé ploty a drží listy aj v nepriaznivých zimách až do jari. Rez aj tieň výborne znáša zob vajcovitolistý, ktorému sa najlepšie darí v chránených polohách. Je nenáročný na pôdu a dorastie aj do výšky 5 metrov. Výborná je aj cezmína, aj keď u nás nie je bežná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ihličnany #kry #živý plot #vždyzelené #listnáče #opadavé
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december