Čo všetko potrebujú
Nezaškodí si zopakovať, aké sú nároky tejto zeleniny. Kaleráb potrebuje vlhkejšiu a výhrevnejšiu pôdu bohatú na živiny, neznáša však priame hnojenie maštaľným hnojom. Veľmi účinné je hnojenie kompostom. Kaleráby sú veľmi citlivé na pokles teploty. Počas celého vegetačného obdobia potrebuje kaleráb pravidelnú a výdatnú zálievku. Keď kaleráb nemá dosť vody, začne drevnatieť. Keď má vodu nárazovo, začne praskať.
Kedy siať a vysádzať
Kaleráby najčastejšie pestujeme z predpestovaných priesad. Skoré kaleráby na skoré vysádzanie na záhony vysievame do teplého pareniska na prelome februára a marca. Letné kultivary sejeme v marci, neskoršie v prvej polovici apríla. Kultivary pre zber na jeseň sejeme v júni. Kaleráby zvyčajne prepichujeme, presádzanie do zakoreňovačov nie je nevyhnutné. Skoré kaleráby zberáme tak, ako dozrievajú. Neskoršie zberáme naraz pred príchodom prvých mrazov.

Zdravie ukryté v buľve
Sezóna čerstvého kalerábu je od júna zhruba do novembra. Buľvy aj listy môžeme konzumovať surové i tepelne upravené na mnoho spôsobov – v polievkach, prívarkoch, gulášoch, zapekané, smažené, dusené, plnené. Kaleráb je veľký bojovník proti rakovinovému bujneniu, posilňuje srdcovocievny systém, nervy a svaly. Dodáva nám energiu a vďaka obsahu draslíka i železa nás chráni pred anémiou, únavou, oslabením imunity či poruchami trávenia. Kaleráb pomáha udržať zdravé oči, kosti i pokožku. Spomaľuje proces starnutia, zato zrýchľuje metabolizmus, čím nám pomáha zbaviť sa nadbytočných kilogramov.