Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Chrúmeme ho najmä na jar, no vďaka rôznym kultivarom ho môžeme zberať až do jesene. A to je dobre, pretože kaleráb je chutná a zdravá zelenina, ktorá sa dá jesť surová alebo aj tepelne upraviť na mnoho spôsobov. Čerstvý kaleráb je bohatou zásobárňou vitamínu C, ktorý sa nachádza nielen v buľvách, ale aj v listoch. Preto je dobré naučiť sa využívať aj tie.

10.06.2023 06:00
kaleráb Foto:
debata

Čo všetko potrebujú

Nezaškodí si zopakovať, aké sú nároky tejto zeleniny. Kaleráb potrebuje vlhkejšiu a výhrevnejšiu pôdu bohatú na živiny, neznáša však priame hnojenie maštaľným hnojom. Veľmi účinné je hnojenie kompostom. Kaleráby sú veľmi citlivé na pokles teploty. Počas celého vegetačného obdobia potrebuje kaleráb pravidelnú a výdatnú zálievku. Keď kaleráb nemá dosť vody, začne drevnatieť. Keď má vodu nárazovo, začne praskať.

Kedy siať a vysádzať

Kaleráby najčastejšie pestujeme z predpestovaných priesad. Skoré kaleráby na skoré vysádzanie na záhony vysievame do teplého pareniska na prelome februára a marca. Letné kultivary sejeme v marci, neskoršie v prvej polovici apríla. Kultivary pre zber na jeseň sejeme v júni. Kaleráby zvyčajne prepichujeme, presádzanie do zakoreňovačov nie je nevyhnutné. Skoré kaleráby zberáme tak, ako dozrievajú. Neskoršie zberáme naraz pred príchodom prvých mrazov.

petržlen Čítajte aj Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovine

Zdravie ukryté v buľve

Sezóna čerstvého kalerábu je od júna zhruba do novembra. Buľvy aj listy môžeme konzumovať surové i tepelne upravené na mnoho spôsobov – v polievkach, prívarkoch, gulášoch, zapekané, smažené, dusené, plnené. Kaleráb je veľký bojovník proti rakovinovému bujneniu, posilňuje srdcovocievny systém, nervy a svaly. Dodáva nám energiu a vďaka obsahu draslíka i železa nás chráni pred anémiou, únavou, oslabením imunity či poruchami trávenia. Kaleráb pomáha udržať zdravé oči, kosti i pokožku. Spomaľuje proces starnutia, zato zrýchľuje metabolizmus, čím nám pomáha zbaviť sa nadbytočných kilogramov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kaleráb #priesady #buľvy a listy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december