Chcete si dať do poriadku trávenie? Žalúdok aj črevá prelieči rastlina, ktorá je skvelou náhradou soli i čierneho korenia a vypestujete ju ľahko v záhrade

Táto jednoročná bylina príjemne vonia a má ostrú, korenistú chuť, vďaka ktorej sa dajú jej sušené listy používať na dochutenie pokrmov namiesto čierneho korenia. Saturejka záhradná je vhodná do strukovinových polievok, na konzervovanie uhoriek, do údenín, omáčok a k divine. Vňať obsahuje silicu a triesloviny, ktoré majú protihnačkové účinky.

10.06.2023 14:00
saturejka Foto:
debata

Ako ju pestujeme

Saturejka potrebuje ľahšie pôdy a predovšetkým slnečné a teplé miesto. Má podobné nároky ako bazalka a majorán a aj sa tak pestuje. Rastliny predpestované v parenisku alebo v debničke vysádzame koncom mája, v teplejších oblastiach môžeme semená vysievať priamo na záhon. Vňať režeme asi 5 centimetrov nad zemou, keď začína kvitnúť. Sušíme ju v tenkej vrstve v tieni a v miernom prievane. Saturejku môžeme pestovať na záhone alebo aj v kvetináči na balkóne či terase. Polievame ju vždy, keď to potrebuje, zároveň je potrebné zabezpečiť v nádobe dobrú drenáž.

Čo je ešte dobré vedieť

Na pestovanie saturejky zo semien nechávame semená klíčiť vnútri. Von umiestnime rastliny až vtedy, keď už nehrozia mrazy a teploty dosahujú aspoň 10 stupňov. Na konci sezóny prenesieme rastliny v nádobách dovnútra. Orezanú vňať môžeme sušiť alebo mraziť. Vňať má priaznivé účinky na trávenie, pôsobí močopudne a aj protizápalovo. Okrem toho, že saturejkou dochucujeme jedlá, môžeme z nej pripraviť čaj alebo nálev. Saturejka vynikajúco zvýrazní chuť mäsa, plniek, slaných koláčov a je výborná aj do zeleninových jedál a omáčok. V jedlách je výborná v kombinácii so šalviou, tymiánom alebo rozmarínom.

petržlen Čítajte aj Možno ani neviete, aký zázrak bežne hádžete do polievky: Skvelé prírodné antibiotikum bojuje proti škodlivým baktériám, zápalom aj proti rakovine

Dá do poriadku trávenie

Saturejka je známa predovšetkým svojimi účinkami na tráviaci systém. Pomáha zmierniť tráviace problémy, žalúdočné ťažkosti, hnačku, nadúvanie. Prirodzene povzbudzuje chuť do jedla. Zároveň funguje protizápalovo a je aj prírodné analgetikum, teda pomáha zmierňovať bolesť. Keďže je saturejka aj ničiteľkou škodlivých mikroorganizmov, môžeme si ju naordinovať pri chorobách dýchacích ciest. Saturejka má prirodzene slanú a korenistú chuť, preto je výbornou náhradou soli a čierneho korenia. Pri saturejke platí, že v malých množstvách prospieva, no vo väčších, resp. nadmerných množstvách môže naopak spôsobiť tráviace problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #soľ #čierne korenie #saturejka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december