Foto: SHUTTERSTOCK
Ligurček môžete zberať počas celej vegetácie, teda od jari, keď sa vytvoria prvé výhonky s listami až do jesene, kedy nadzemnú časť spáli silnejší mráz. Používajte ho priamo, teda čerstvý na ochutenie polievok a omáčok, no rovnako sa oplatí, uchovať si časť vňate aj do zásoby. Vyberte si spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať:
- Ligurček si môžete nasušiť. Či už jednotlivé lístky rozložené v jednej vrstve na sitách, alebo priamo v sušičke (pri teplote do 35 °C), alebo celé vrcholové výhonky zviazané do kytičiek a zavesené na tienistom, vzdušnom mieste. V tomto prípade, ale, treba počítať s tým, že sušená bylinka trochu stráca na vôni aj chuti.
- Lepšie je preto mrazenie a to niekoľkými spôsobmi. Pozberané vrcholové výhonky môžete nakrájať nadrobno, naplniť nimi zásobník na výrobu ľadových kociek, zaliať trochou vody a dať zamraziť. Následne hotové bylinkové kocky presypte do vrecúška alebo nádobky a vráťte do mrazničky. Nasekaná bylinka sa dá dať aj priamo do vrecúška alebo dózičky a podľa potreby ju potom odoberáte lyžicou. Mraziť môžete aj celé vetvičky, najlepšie uložene v podlhovastej nádobke. Ak každú vrstvu preložíte papierom na pečenie, vňate sa nezlepia.
Praktické sú však aj alobalové valčeky. Ako mraziť nielen ligurček, ale aj iné aromatické vňate kuchynských byliniek týmto spôsobom vám ukážeme vo videu.