Pokračovanie článku: Takmer zázračný všeliek pomôže s vysokým cholesterolom, ochráni srdce, upraví trávenie a vydrží vám v zásobe celú zimu

Pre teplú aj studenú kuchyňu

Cvikla patrí k naozaj bohatému zdroju antokyánov, preto by ste ju mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálneho lístka. Áno, pravdou je, že hoci najzdravšia je surová, o výnimočnosti chuti hovoriť nemôžeme – nie každému sa zavďačí. Skúste ju však mierne povariť alebo upiecť a hneď pocítite rozdiel. Cvikla je skvelá do šalátov (výborne sa hodí k syru balkánskeho typu, či ku koziemu), do polievok, ako príloha k mäsovým jedlám a, samozrejme, dá sa uchovať aj do zásoby sterilizovaním v sladkokyslom náleve.

Cvikla na tri spôsoby

1. Šťava

Samotná chutí len málokomu, no stačí pridať mrkvu a získate osviežujúci nápoj aj pre tých, čo cvikle nefandia. Ďumbier (zázvor)pridá exotickú pikantnosť, pomaranč vitamín C a sviežosť. Ak máte odšťavovač, nápoj je hotový o niekoľko minút. No i bez neho si viete poradiť s mixérom a následným precedením cez sitko či gázu. V tomto prípade, ale, pridajte k zelenine pred mixovaním aj trochu vody.

Vedeli ste, že… … domáce odšťavovanie, teda šťavy lisované za studena patria medzi najlepšie spôsoby spracovania zeleniny a ovocia z pohľadu zachovania ich nutričnej hodnoty? Šťavy síce nemôžu nahradiť konzumáciu plodov v celku, lebo tak poskytujú aj cennú vlákninu, ale dodajú vám množstvo fytonutrientov, ktoré sa rýchlo a efektívne vstrebávajú do organizmu.

Všetkého veľa škodí, a preto, hoci je cviklová... Foto: SHUTTERSTOCK
cvikla, šťava Všetkého veľa škodí, a preto, hoci je cviklová šťava zdravá, treba ju konzumovať s mierou. Hlavne ak trpíte poruchou nadmerného hromadenia železa v tele.
2. Čipsy

Cviklové lupienky sú chutnou alternatívou zemiakových a doma pripravené chutia naozaj skvelo. Ak vás oslovia, skúste tiež paštrnákové, zelerové, batátové či z listov kelu. Rúru si predhrejte na 160 stupňov a cviklu alebo inú zeleninu nakrájajte pomocou škrabky (listy kelu len natrhajte na menšie kúsky). Do misy dajte 2 až 3 lyžice (podľa množstva zeleniny) olivového oleja, soľ a koreniny podľa svojej chuť. Vložte plátky zeleniny, premiešajte a nechajte zopár minút odstáť. Následne ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie (najchrumkavejšie budú, ak si dáte záležať na tom, aby sa jednotlivé plátky nedotýkali). Takto pripravenú zeleninu pečte asi 30 až 50 minút (v závislosti od hrúbky plátkov a typu rúry).

Zeleninové čipsy sú veľmi chutné, no poriadne... Foto: SHUTTERSTOCK
cvikla, čipsy Zeleninové čipsy sú veľmi chutné, no poriadne drahé. Pripraviť si ich doma je hračka.
3. Konzervovaná do zásoby

Existuje množstvo receptov na konzervovanie cvikly. Niekto ju strúha, iný krája na kocky, pridáva chren a ani príprava nálevu nie je vždy rovnaká. Ja však nedám dopustiť na náš rodinný recept. Pomery korenín aj kyslosť nálevu je presne taká, ako mi chutí a verím, že bude aj vám. Vyskúšajte. Postup nájdete vo videu. Okrem cvikly budete potrebovať: Do každého 370 ml pohára štvrť lyžičky anízových a štvrť lyžičky feniklových semienok. Nálev pripravíte z litra octu, dvoch litrov vody, 100 g soli a 350 g cukru.

Rodinný recept na jednoduchú, no najlepšiu zaváranú cviklu
Video

Praktické tipy na spracúvanie farbiacej cvikly

  • Ak sa rozhodnete pre varenie v celku, vrchol buľvy ani koreň nerežte. Zbytočne by ste prišli o časť výživných látok, ktoré by sa cez reznú ranu vylúhovali do vody. Pridať môžete trochu soli, no nie je to podmienkou. Pri varení sa snažte do jedného hrnca vyberať rovnako veľké buľvy, aby sa rovnomerne uvarili. V závislosti od ich veľkosti to môže trvať 30 až 40 minút. Mäkkosť si priebežne overujte pomocou vidličky.
  • Po uvarení sa dá cvikla zväčša veľmi ľahko ošúpať tak, že z nej šupku doslova zotriete medzi dlaňami. Predtým ju, ale, treba na pár minút schladiť v studenej vode.
  • Cviklová šťava farbí, no vďaka týmto farbivám je zelenina taká zdravá. Preto, ak potrebujete vyčistiť pracovnú dosku, nasypte na ňu jedlú sódu, trochu soli, poriadne krúživými pohybmi rozotrite po povrchu a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte pôsobiť 5 až 10 minút a zmyte teplou vodou.
zemiaky Čítajte aj Zemiaky nezberajte podľa dátumu v kalendári, ani názoru suseda: Čas si určia rastliny a vy dodržte tieto pravidlá

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zaváranie #zdravotné benefity #cvikla
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december