Tekvica ‘Hokiado’ sa pečie, používa na prípravu polievok, omáčok, nátierok a rôznych chuťoviek. Skvelé je, že šupku netreba okrajovať. A hoci je pomerne pevná, stačí tekvicu vložiť na pár minút do rozohriatej rúry a hneď zmäkne. Potom ju bez problémov rozkrájate. Dužina svojou jemne sladkou chuťou pripomína bataty alebo pečené gaštany. Vyskúšajte napríklad obľúbenú chuťovku zeleninára Petra. Prezradil nám svoj recept na vyprážané tempura ‘Hokaido’: „Asi pol šálky preosiatej celozrnnej múky zalejte vlažnou vodou tak, aby vzniklo redšie cestíčko a nechjate ho ideálne niekoľko hodín odstáť. ‘Hokiado’ nakrájajte na plátky hrubé asi pol centimetra a obaľujte ich najskôr v hladkej, alebo celozrnnej múke a potom v cestíčku. Takto obalenú tekvicu rýchlo dávajte do rozpáleného oleja a smažte.“
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Arménsky šalát, zelenina s jablkovými čipsami a jogoplacky podľa sestier Heribanových na Varecha.sk