Už názov napovedá, že ako okrasné tekvice sa tradične označujú iba tie, ktoré sú cenené pre svoj dekoratívny vzhľad. Podľa pestovateľa Ing. Petra Gajdoština sú umelo vytvorenou skupinou odrôd s malými plodmi vhodnými na dekoráciu v interiéri. „Ak máte dostatok priestoru, môžete si pred domom alebo vedľa vchodových dverí vytvoriť jesennú dekoráciu rovnako aj z väčších odrôd primárne určených na konzumáciu. Plod tekvice ‘Goliáš’, ktorý môže mať hmotnosť až 50 kg doplnený o chryzantémy bude atraktívnou dominantou. Rovnako dekoratívne sú modrosivé plody odrody ‘Blue Hubbard’ alebo ‘Galeuxe Déysines’ s bradavičnatými výstupkami. V podstate sú všetky odrody jedlých tekvíc zároveň okrasnými. Záleží len na vašej kreativite,“ dodáva zeleninár.

Jesť, či radšej len obdivovať?
Odpoveď na otázku, či sú oficiálne okrasné formy tekvíc, teda malé, rôzne bizarne poskrúcané plody v tvare hrušky či dokonca labute s pásikmi a bradavičnatými výstupkami jedlé, by bola – nie všetky. Vo všeobecnosti obsahujú plody rastlín z rodu Cucurbita látky kukurbitacíny. Ide o toxické horčiny, ktoré, hoci sa v malých množstvách prirodzene nachádzajú napríklad aj v uhorkách, plody zo skupiny okrasných tekvíc ich obsahujú príliš veľa. Pri konzumácii by vám teda mohli spôsobiť zdravotné problémy − vyvolať zvracanie, no možnosť náhodnej otravy je dosť nepravdepodobná. Kukurbitacíny sú také horké, že tekvicu by ste v takom množstve, ktoré by vám mohlo ublížiť, neboli schopní skonzumovať. „Najvyšší obsah horčín majú okrasné odrody príbuzné divým tekviciam z druhu Cucurbita texana. Z bežne pestovaných ide napríklad o žlto-zelené tekvice v tvare hrušky ‘Pear Bocolor’,“ vysvetľuje Gajdoštin. Vo všeobecnosti však boli okrasné tekvice špeciálne šľachtené na krásu a nie na chuť. Preto, hoci by neboli horké, dužina väčšiny týchto drobnoplodých odrôd je veľmi tenká a bez chuti. Svetlou výnimkou sú podľa zeleninára odrody typu crookneck s kríčkovitým rastom. „Pre ich plody je typický zahnutý „krk“, a ak ich pozberáte ešte mladé, môžete ich spracúvať rovnako ako cukety,“ radí pestovateľ.

Tip odborníka: Tekvice typu acorn skvelo vyzerajú, výborne chutia a dlho vydržia
Acorny sú v našich záhradách stále trochu neznámou skupinou tekvíc, no je to veľká škoda. Dalo by sa o nich povedať, že sú skvelou voľbou 3 v 1. Menšie, rebrovité plody zúžené do špičky sú nielen veľmi dekoratívne, ale aj chutné. Skvelo sa hodia na pečenie a zapekanie so syrovou alebo mäsovou plnkou. Odroda ‘Cream Of The Crop’ je smotanovobiela, ’Jet Set F1’ tmavozelená a ‘Table Gold’ jasnooranžová. Veľmi dobre sa skladujú pri izbovej teplote, a tak ich pestovaním získate krásnu tekvicu vhodnú na dekoratívne účely, ktorá zároveň výborne chutí.

Problémové kríženie
Plody okrasných tekvíc nie sú najlacnejšie, preto vám možno napadne, dopestovať si ich. Nie je to však úplne jednoduché, hlavne ak ich budete vysievať v blízkosti iných, konzumných tekvíc. Môže sa stať, že dôjde k nepríjemnému kríženiu. Následným zberom semien na ďalšiu sejbu sa vysoký obsah horčín často prenesie aj na pôvodne chuťou lahodné odrody. Inak sa pestovanie okrasných tekvíc výrazne nelíši od klasík. Ideálna je slnečná hriadka, pôda bohatá na živiny a dostatok vlahy. Oplatí sa, predpestovať si priesady a v druhej polovici mája ich vysadiť na pripravené hriadky – ideálne do hniezd. Čas zberu závisí od príslušnej odrody. Ak sa do šupky už nedá spraviť otlačok nechtom a stopka plodu je tvrdá a suchá, okrasné tekvice sú pripravené na zber. „Mladé plody s mäkkou šupkou rýchlo hnijú a na dlhodobú dekoráciu sa nehodia,“ upozorňuje Gajdoštin. Optimálna teplota na skladovanie tekvíc (jedlých aj okrasných) je nad 12 °C. V miestnosti vám preto dobre vyzreté plody vydržia mnoho týždňov, dokonca mesiacov.
