Nenáročnosť zemolezu kamčatského (Lonicera kamtschatica) je priam neuveriteľná, no vychádza hlavne z odolnosti pôvodného druhu pochádzajúceho z ďalekého severovýchodu. Toho, že by vám rastlina vymrzla sa preto naozaj netreba obávať. Rovnako nie je náchylná na výskyt chorôb či škodcov. V podstate by sa dalo povedať, že ak si kúpite kvalitný výpestok zemolezu a poctivo ho vysadíte, v ďalších rokoch bude vašou jedinou „starosťou“ zber úrody a jednoduchý, úplne intuitívny rez nepotrebných konárov.
V dospelosti môžu mať dva metre
Rastliny zemolezu kamčatského sa predávajú kontajnerované a naozaj rýchlo vstupujú do rodivosti. Platí, že množstvo úrody rok od roku rastie. Cieľom rezu je udržať vzdušný ker, pretože zemolez sa zvykne zahusťovať. Rezom preto odstraňujte prestarnuté, poškodené a prebytočné výhonky. Priestor pod krami udržiavajte bez buriny. Hlavne v prvých rokoch kry uvítajú prihnojovanie dobre vyzretým kompostom.
Čítajte viac Toto ovocie musíte mať: Malina do kvetináča, čučoriedka s plodmi veľkými ako čerešne, černica bez tŕňov a arónia na balkónÚplne prvé ovocie sezóny
Plody môžete zberať už v máji. Zemolez je tak úplne prvým ovocím, na ktorom si v začínajúcej sezóne pochutíte. Valcovité bobule dorastajúce v závislosti od odrody do dĺžky 1 až 4 cm sú výrazne modré a majú charakteristický voskový povlak. Pri kúpe zemolezu sa informujte o tom, či daná odroda netrpí spŕchaním dozretých plodov. Niekedy sa to stáva, preto sa musia oberať prebierkou. Tie, čo na kroch dobre držia môžete pozberať jednorazovo až keď dozrie aj posledný plod. Samozrejme, ak na záhrade nesúperíte s vtákmi, ktorým zemolez chutí rovnako ako napríklad arónia alebo muchovník.
Trpkosti či horkosti sa nebojte
Plody moderných odrôd už týmito nepríjemnými chuťami netrpia. Sú sladké, chuťou pripomínajú čučoriedky. Najzdravšie sú, samozrejme, čerstvé, konzumované čím skôr po obratí. Zemolez kamčatský obsahuje komplex bioaktívnych látok s výnimočne pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Plody majú o 50 percent viac polyfenolov a dvakrát viac antioxidantov než čučoriedky. Z makroelementov je zastúpený horčík, draslík, vápnik, fosfor, z mikroelementov bór, mangán, meď, kremík a jód. Vysoký je obsah fenolov, antokyánov, bioflavonoidov. Podiel antioxidantov je najvyšší spomedzi všetkých ovocných druhov.
Odrody, ktoré stoja za zváženie
- Vyzdvihnúť možno tie, pri ktorých v plodoch určite nenájdete horkosť, ako sú ‘Amphora, ‘Nymfa’ (‘Nimfa’), ‘Morena’, ‘Sinička’ či ‘Leningradskij Velikan’.
- ‘Honeybee®’ má prijateľnú výšku krov do 150 cm a je dobrým opeľovačom.
- ‘Sinoglaska’ bohato rodí, no kry sú mohutnejšie a plody kyslejšie.
- ‘Blue Banana®’ je označovaná za jednu z najsladších.
Až na zopár vyšľachtených čiastočne samoopelivých výnimiek je zemolez cudzoopelivý, preto počítajte s pestovaním aspoň dvoch rôznych rastlín.