Spolu s mrkvou a petržlenom tvorí trojicu koreňových zelenín, bez ktorých sa nezaobíde poriadny mäsový vývar.
Liečivá zelenina
Buľvy zeleru obsahujú značné množstvo bielkovín a minerálnych látok, no hlavne listy (vňať) sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínov. Ide tak nielen o zeleninu, ale aj o veľmi významnú liečivú rastlinu. Pri pravidelnej konzumácii veľmi priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu a povzbudzuje chuť do jedla. Liečivo pôsobí na fungovanie pečene. Zeler je močopudný a má dezinfekčné účinky, spoľahlivo čistí obličky a močové cesty, preto býva súčasťou urologických čajov. Známa slovenská bylinkárka Anna Kopáčová ho nazýva slovenským ženšenom a odporúča pravidelne užívať mužom, ktorí trpia problémom málo pohyblivých spermií. Močopudné účinky zeleru sa uplatňujú pri močových kameňoch. „Tiež ho odporúčam na posilnenie nervovej sústavy a na dobrý spánok. Zeler obsahuje hormón podobný inzulínu. Pri liečbe lepšie pôsobí u mužov ako u žien,“ dopĺňa bylinkárka.
Čaj zo zelerovej vňate na lepšie trávenie
Tri polievkové lyžice vňate zeleru zalejte litrom horúcej vody. Pite po dúškoch v priebehu dňa.
Pestuje sa z priesad
Špecifikom domáceho pestovania zeleru buľvového je, že si musíte predpestovať priesady a to pomerne v predstihu. Osivo sa seje už počas februára. Kým priesady zeleru dorastú do vhodnej výsadbovej veľkosti, musíte počítať približne so 75 dňami. Klíčenie semien je pomalé a semenáčiky sú dlho veľmi jemné. Pre prílišnú prácnosť je preto častokrát lepšie, spoľahnúť sa na profesionálov a kúpiť si už hotové priesady. Následné pestovanie zeleru nie je až také náročné a peknými buľvami sa viete zásobiť aj na celú zimu.
Osvedčené odrody
Patria k nim klasiky ako je ‘Maxim’ alebo ‘Kompakt’. Veľkým pestovateľským posunom je poloskorá odroda ‘Albin’. Jej dužina zostáva krásne biela aj po uvarení, konzervovaní či usušení. Novinkou posledných rokov sú skoré zeleri s intenzívnym rastom a veľkými buľvami. Napríklad ‘Asterix F1’ je odolný proti vybiehaniu do kvetu, tolerantný k septorióze a korene vyrastajú iba zo spodnej časti buľvy. Zberať úrodu môžete už 90 dní po vysadení priesad.