Artičoka zeleninová (Cynara scolymus) je pre našinca netypická tým, že jej konzumnou časťou sú dužinaté lôžka nerozkvitnutých kvetných úborov s priemerom 8 až 10 cm. Varia sa v slanej vode, plnia a zapekajú, nakladajú do octu či oleja.
Trváca citlivka
O artičoke v slovenských záhradách toho veľa počuť nebudete, no pestovatelia, ktorým sa daria pekné úrody sa nájdu. Rastlina je to pôvodne trváca, avšak teplomilná, takže u nás zimu na hriadke len tak ľahko neprečká. Pred pár rokmi platilo, že ju dopestujete len v najteplejších vinohradníckych oblastiach, no dnes to už nemusí byť pravda, keďže výrazne teplé letá zaznamenávame aj vo vyšších nadmorských výškach. Tu však môže spôsobiť problémy kratšia vegetácia. V takýchto lokalitách je preto lepšie, spoľahnúť sa pri pestovaní artičoky na krytý priestor skleníka alebo fóliovníka.
Von až v máji
Túto zeleninu si treba predpestovať, pričom osivo sejte už koncom februára, ideálne do jednotlivých väčších zakoreňovačov, aby ste rastliny nemuseli presádzať a rovno ich s prekoreneným koreňovým balom vysadili na hriadku. Toto však bude aktuálne až v druhej polovici mája, aby priesady nezastihol posledný jarný mráz. Ideálne je, keď artičoka klíči a rastie pri teplote 15 až 18 °C a dostatku svetla. V záhrade potom ocení hriadku, na ktorej ste v minulej sezóne pestovali rajčiny, uhorky či baklažány. Pôda by mala byť ľahšia, hlboko spracovaná a s dostatkom humusu. V suchších obdobiach leta nepodceňte závlahu.
Čítajte viac „Buráky“ ako lusk z vlastnej záhrady? Pestovať ich je také jednoduché: Držte sa našich rád a úroda bude excelentnáNezabudnite, že je mohutná
Artičoka potrebuje na rast pomerne veľa priestoru, preto sa nedajte zmiasť veľkosťou sadeníc. Ideálny rozstup rastlín je až jeden meter. Tri až štyri týždne po vysadení sa odporúča prihnojenie zakorenených rastlín dusíkatým hnojivom.
Skúste ju prezimovať
Hoci ide o trvácu zeleninu, je citlivá na mráz, preto u nás len tak, bez poriadnej ochrany neprezimuje. Buď ju môžete poňať ako sezónnu záležitosť a každý rok si dopestovať nové rastliny, alebo ju skúste zazimovať. Máte niekoľko možností:
- Artičoku pestovanú na voľnej hriadke na jeseň aj s koreňovým balom vykopte, presaďte do veľkej nádoby a prezimujte vo svetlej pivnici.
- Ak nemáte pivnicu, skúste zimovanie na hriadke, no v tomto prípade úspech závisí od toho, aká chladná bude zima. Odrežte kvetné stonky, zviažte listy, k rastline nakopcujte zeminu a celú ju zakryte slamou, lístím alebo čečinou. Preventívne ju môžete pôdou zasypať celú, no srdiečko rastliny treba dôkladne prekryť napríklad lístím, aby nezačalo hniť.
- V našich klimatických podmienkach je najlepšie, mať pre artičoku miesto v skleníku alebo fóliovníku a tu rastliny pestovať aj prezimovať s dostatočnou ochranou proti mrazu. To, že sa vyhnú nadmernej zimnej vlhkosti im pomôže, ľahšie prečkať chladné obdobie.
Odolnosť rastlín proti nízkym teplotám podporí výživa draslíkom, s ktorou začnite v druhej polovici leta.
Prospeje tráveniu
Artičoka obsahuje glykozidovú horčinu cynarín. Pomáha chrániť pečeň, má žlčopudný účinok, povzbudzuje trávenie tukov a obmedzuje hromadenie cholesterolu. Je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje telu prospešné steroly. Navyše je ľahko stráviteľnou zeleninou vhodnou aj pre diabetikov.