Rajčinová polievka musí byť z ozajstných rajčín. Z tých, čo dozreli na plnom letnom slnku, prípadne zo 100-percentnej šťavy, ktorú ste si sami pripravili a viete, že okrem štipky soli v nej naozaj nie je nič iné. Rovnaké pravidlá u nás platia aj pre rajčinovú omáčku na špagety, plnenú papriku a vlastne pre všetky rajčinové jedlá, ktoré vám prídu na myseľ. Po minulej sezóne sme prestali kupovať aj lúpané rajčiny v konzerve. Jednoducho sme si ich zavarili do trojdecových sklenených pohárov. Ozajstnú rajčinovú chuť si tak užívame 365 dní v roku a všetkým to odporúčame.
Menej populárne, ale nenahraditeľné
Drobné, čerešňové odrody sú skvelé na priamu konzumáciu a na zoznámenie detí s výbornou chuťou rajčín, veľké plody sú praktické, keď potrebujete pripraviť misu šalátu. Rajčiny vhodné na spracovanie šli postupom rokov u bežných záhradkárov do úzadia.
Prevažne ide o kríčkové odrody, no dnes už ani toto nie je podmienkou na to, aby ste si mohli dopestovať úrodu rajčín na vlastný kečup alebo šťavu. Áno, nič vám nebráni v tom, použiť na tento účel aj iné odrody, no ak raz uvidíte rozdiel vo výťažnosti, pochopíte, prečo sú niektoré rajčiny na spracovanie vhodnejšie než iné.
Pre kríčkové odrody rajčín je typické to, že rast hlavného výhonku ukončuje vrcholové súkvetie a ďalej sa tvoria len bočné zálistky vyrastajúce v pazuchách listov.
Nebojte sa rajčinovej džungle
Aj kríčkové odrody môžete vyväzovať k nízkym kolíkom. V podstate je to aj vítané, lebo tak udržíte vzdušnejší porast. Pri prílišnom prehustení môžete niektoré bočné výhonky vyštipnúť, samozrejme nie v takej intenzite, ako pri kolíkových rajčinách. Obrali by ste sa tým o značnú časť úrody. Vyštipovanie je pri kríčkových odrodách len drobnou pomôckou v prípade, že je rast zelenej hmoty extrémne intenzívny, a že napríklad nadbytok listov bráni dozrievaniu nasadených plodov.
Čítajte viac Heirloom rajčiny: Skvosty minulosti sa stávajú vyhľadávanou lahôdkou súčasnosti. Tieto odrody prežili vďaka záhradkáromMenej šťavy, viac chuti
Takto jednoducho sa dajú charakterizovať odrody rajčín šľachtené s cieľom ich spracúvania na ďalšie produkty. Kedysi bol pre ne typický slivkovitý tvar, čoho dôkazom môže byť azda najznámejšia kečupová odroda ‘Šejk’. Tejto, veľmi skorej a pestovateľsky absolútne nenáročnej rajčine by sa mala v záhradách venovať oveľa väčšia pozornosť. Jej plody totiž obsahujú extra veľké množstvo červeného farbiva lykopénu, ktoré je veľmi silným antioxidantom. Už na priereze plodu uvidíte, že je červenší, než iné odrody a intenzívna farba šťavy či kečupu vás zaručene dostane. Žiaľ, získať osivo tejto odrody je dnes už takmer nemožné.
Lykopénu varenie nevadí
Skôr naopak. Jeho dostupnosť pre náš organizmus ako antioxidantu sa tepelnou úpravou zvyšuje. Áno, pri varení sa stratí časť vitamínov, ale zdravotné benefity domáceho kečupu, pretlaku či šťavy zostávajú v porovnaní s priemyselne vyrobenými stále na vysokej úrovni a za oveľa menej peňazí.