„Vápnik (Ca) zohráva dôležitú úlohu pri delení a predlžovaní buniek a raste plodov. Plody s vysokou hladinou vápnika sú pevnejšie a menej náchylné na poruchy spojené so skladovaním,“ vysvetlil ovocinár Peter Molda. Ako však môžete tento prvok stromom dodať v tom správnom množstve, a tak, aby ho naozaj prijali a využili? Jednoducho cez listy. „Jediným spôsobom doplňovania Ca v tomto období je listová aplikácia,“ doplnil odborník. Hlavným cieľom tohto pestovateľského zásahu by podľa neho malo byť zabezpečenie obsahu vápnika pri zbere plodov na úrovni 5 mg/100 g čerstvej hmotnosti. Táto hodnota zaručuje minimálne straty na úrode jabĺk počas skladovania.

Prečo jablone potrebujú vápnik?
Nedostatok vápnika v plodoch zvyšuje výskyt horkej pehavosti (pehovitosti) a porúch na vnútornej úrovni. Často sú spojené s nerovnováhou medzi dostupnosťou draslíka a vápnika. „Všeobecne platí, že vyšší pomer draslíka ku vápniku (>30) pri zbere jabĺk vedie k zvýšeniu výskytu horkej pehovitosti,“ uviedol Molda.

Jednou z hlavných príčin vzniku pehavosti je silné pôdne prehnojenie dusíkom, ktorý stromom blokuje príjem dostupného vápnika.
Pehavosť je najčastejšie fyziologické poškodenie jabĺk
Úzko súvisí s čoraz častejšími extrémnymi priebehmi počasia v letnom období – menšie a nepravidelne rozložené zrážky – a so snahou pestovať moderné odrody s čo najväčšími plodmi. Napadnuté jablká majú horkú chuť a sú prakticky nejedlé, preto sa táto fyziologická porucha zvyčajne označuje ako horká škvrnitosť. Plody nie je možné skladovať. Pehavosť sa prejavuje zväčša krátko po zbere, no pri absencii vhodnej výživy už i pár týždňov pred zberom.

- Príznaky poškodenia: typické tmavozelené až hnedé rôzne veľké škvrny na šupke. Sú preliačené a na priereze plodu vidieť ich prenikanie hlbšie do dužiny (často až 10 mm). Takto poškodené jablká sú náchylné na hubové choroby a často podliehajú hnilobám.
Správna aplikácia je základ úspechu
To, akým spôsobom vápnik dodáte a hlavne v akej forme rozhodne o tom, či ho stromy naozaj využijú vo svoj prospech. „Používa sa chlorid vápenatý, no treba vedieť, že môže spôsobiť popálenie listov, zhoršujúci sa zdravotný stav stromu a negatívne ovplyvniť jeho produktivitu“ upozornil ovocinár z Jabloňového sadu pod Cejtachom. Je preto nutné byť obozretný, dodržiavať odporúčané koncentrácie a výživný postrek aplikovať pri teplotách pod 25 °C!
Pozor na citlivé odrody
Na pehavosť jabĺk sú citlivé najmä staršie a veľkoplodé odrody jabĺk ako ‘Šampion’, ‘Boscoopske’, ‘Parmená zlatá zimná’, ‘Alkmene’, ‘Clivia’, ‘Coxova reneta’, ‘Admirál’, ‘Dukát’, ‘Rubín’, ‘Vanda’, ‘Jonagold’, ‘James Grieve’, ‘Melrose’ či ‘Lipno’, a to najmä v prvých rokoch po vysadení, keď stromy prinášajú najväčšie plody. Medzi odolnejšie odrody patria ‘Golden Delicious’ či ‘Idared’, no ani u nich nie je poškodenie pehavosťou úplne vylúčené.
