V prvom rade potrebujete rodiacu hrušku v dobrej kondícii a fľaše s vhodným tvarom aj objemom, aby sa v nich plody dokázali plne vyvinúť. Prečo spomíname fľaše? Pretože od jari do plnej zrelosti to bude trvať niekoľko mesiacov, počas ktorých budú plody vystavené nielen výkyvom počasia, ale aj riziku výskytu chorôb či škodcov. Skúšať šťastie len s jednou fľašou vám neodporúčame.


Vyberajte kráľovský plod
Ten je najsilnejší, najlepšie vyvinutý, a tak je najväčšia šanca, že s ním uspejete. Do flaše ho treba vložiť vtedy, keď už je jasne rozpoznateľný, no stále sa dá bez tlačenia prestrčiť cez hrdlo fľaše. Ostatné plody či listy rastúce bezprostredne pri vami vybranom plode odstráňte. Nepatria spolu s ním do fľaše.
Otočte ju hore dnom
Fľašu treba na strome dobre pripevniť, aby takto vydržala až do času zberu plodov. Odolať musí aj vetru či letnej búrke. Dôležité tiež je, aby bola otočená hore dnom. Pri zmene teplôt sa v nej totiž bude kondenzovať voda, ktorá musí preč, aby hruška nezačala zahnívať. Plod by sa rovnako nemal dotýkať steny fľaše, ktorá sa môže počas horúcich letných dní výrazne nahriať.
Ovocinár Ján Mojžiš z Banskej Štiavnice si túto sezónu pripravil fľaše na letnej odrode hrušky ‘Červená Clappova’. Nechajte sa ním inšpirovať.
Zber pred mäknutím
Ak sa všetko podarí, hrušku zo stromu odstrihnite o niečo skôr, než ostatné plody určené na konzumáciu. Mali by ste ju takzvane podtrhnúť. Nesmie sa dostať do fázy mäknutia (prezretia). Fľašu poriadne vypláchnite a čím skôr, ideálne hneď naplňte kvalitnou pálenkou.
