Ak ste si zeler stopkový zatiaľ nevysadili, zožeňte si priesady a túto chybu rýchlo napravte. Určite sa to oplatí. Z dietetického hľadiska je totiž zeler stopkový hodnotnejší ako buľvový. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, PP a kyselinu listovú. Má vysoký obsah vápnika, železa a hlavne draslíka. Stopky sa konzumujú surové, namáčané v rôznych dresingoch, môžu sa povariť alebo zľahka udusiť na masle, zapiecť, použiť do zeleninových šalátov.

Vyskúšajte napríklad odrody:


Zeler stopkový má podstatne kratšiu vegetáciu ako buľvový, preto ho môžete vysievať aj v neskoršom termíne.
3 tipy, ako dopestovať mohutné zelerové stopky
- V minulosti sa museli rastliny prihŕňať zeminou alebo obaľovať kartónom, aby sa stopky pekne vybielili. Dnes však moderné odrody obsahujú menej chlorofylu, preto sú listy žltozelené a ich stonky žltkasté až takmer biele. Odrody, ktoré sa samy vybieľujú, je však lepšie pestovať v hustejšom spone (30 × 30 cm). Tým, že si rastliny listami navzájom pozakrývajú stopky, vybielia sa bez vašej pomoci.
- Na vývin mohutných stopiek môžete použiť o niečo vyššie dávky dusíka, ako sa odporúča pre zeler buľvový. Každé dva týždne dajte zelenine striedavo roztok plného hnojiva a čistého dusíkatého (prednosť dajte ráchle pôsobiacemu liadku amónnemu a ďalším dusičnanom.
- Počas vegetácie je nevyhnutné zavlažovanie rastlín a odburiňovanie hriadky. Pri nedostatku vody sú stopky suché, drevnaté, vláknité, málo krehké.


Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zeleninové hranolky s bryndzovým dipom na Varecha.sk