Za nás je to veľmi zaujímavá, chuťovo špecifická, no dobre využiteľná a hlavne zdravá zelenina. Fenikel obyčajný sladký (Foeniculum vulgare subsp. dulce) sa pestuje jednak pre dužinaté, v spodnej časti rozšírené vybielené listové stopky, ale aj pre aromatické nitkovité listy, podobné kôprovým.

Zo skorej sejby vybieha do kvetu
A práve preto je fenikel ideálnou plodinou na druhé kolo výsevov. Svojimi nárokmi na výživu sa zaraďuje medzi zeleninu druhej trate. Úspešne ho môžete pestovať po skorých hlúbovinách, šalátoch, špenáte či póre. Dobrým susedom na hriadke mu bude mrkva aj cibuľa, no určite nie kôpor.

Odroda ‘De Florencia’ je pestovaná na zber aromatických hľúz. Vegetácia trvá približne 70 dni a vysievať ju môžete od konca júna do začiatku septembra.
Postupne až do augusta
Fenikel sa nemusíte báť, vysiať priamo na hriadku od polovice júna, prípadne až do polovice augusta. Ideálna vzdialenosť riadkov je 30 cm, pričom vzchádzajúce rastliny jednoťte na 15 až 20 cm. Keď hľuzy dorastú do šírky asi 5 cm, prihrňte ich pôdou, aby sa vybielili a chuťovo zjemnili.

Fenikel ako liečivá bylina
V prípade, že si chcete dopestovať feniklové semená, ktoré sú skvelým prostriedkom na uvoľnenie pri plynatosti, predchádzajú páleniu záhy a poruchám trávenia, vysejte si radšej fenikel obyčajný pravý (F. vulgare subsp. sativum). Keďže ide o dvojročnú rastlinu, v prvom roku vytvorí zelenú nadzemnú časť a až v druhom kvetnú stonku na ktorej dozrú očakávané semená. Veľkou výhodou je, že rastlina sa úspešne samovysieva, vďaka čomu ju môžete pestovať aj ako trvalku.
Odroda ‘Smokey’ má bronzovo až bordovo zafarbené listy. Pestuje sa na vňať a na semená.