Navyše je skvelé, že sa pri ňom nemusíte obávať rizika príliš veľkej akumulácie dusičnanov. Mangold ich zadržiava oveľa menej a navyše je výživnejší než špenát. Pre nízku energetickú hodnotu je vhodný pri redukčnej diéte a vyniká naozaj vysokým obsahom vlákniny, čo prospieva tráveniu.


Veľmi sa o tom nehovorí, ale máte dve možnosti
Počuli ste, že mangold má dve pestovateľské formy?
- špenátovú (listovú), ktorá má úzke stopky a menšie bublinaté listy. Pripravujú sa podobne ako špenát.
- špargľovú (stopkovú), ktorá vyniká širšími dužinatými stopkami nesúcimi silno rebrovité listy.
Veľkou výhodou mangoldu je, že úrodu môžete zberať od leta až do mrazov, využívať ako plnohodnotnú náhradu špenátu a keď rastlina prezimuje na hriadke, prvé mladé listy typu baby leaf si do šalátu nazberáte už skoro na jar.

Ideálna zelenina aj do severnejších oblastí
Mangold môžete pestovať na hriadke po prvom aj druhom roku hnojenia organickými hnojivami, no zároveň je taký prispôsobivý, že znesie aj spoločnosť šalátov, fazule, kôpru, cesnaku či cibule. Ak ho budete vysievať v júni na uvoľnené hriadky, vyhnite sa tým, kde rástla cvikla. Mangold nie je náročný na teplotu, preto je vhodný aj na pestovanie vo vyšších polohách. Znesie polotieň a ocení vyššiu vzdušnú vlhkosť.
Poznali ho už starí Gréci a Rimania, neskôr sa začal pestovať aj vo východnej Ázii. V súčasnosti je veľmi vyhľadávaný najmä v krajinách západnej Európy. Upúta výraznými farebnými stopkami listov a práve preto je čoraz obľúbenejší v okrasných záhonoch, kde vydrží do neskorej jesene.

Dva termíny sejby
- Na letný zber približne v júli sejte osivo priamo na pripravené hriadky od polovice apríla.
- Na jesenný zber počkajte do júna, prípadne do júla a využite uvoľnené hriadky po skorších zeleninách, ako je jarný šalát, špenát, pór, skoré zemiaky a hlúboviny. Zber listov bude možný od októbra až do prvých silnejších mrazov.

Ako mangold zberať a využiť v kuchyni?
Z listového mangoldu môžete listy postupne odlamovať, vďaka čomu budú vyrastať nové. Mangold stopkový býva plne vyvinutý asi tri mesiace po sejbe. Aby ste stopky naplno využili, mali by byť široké aspoň tri až štyri centimetre. Režte ich tesne nad pôdou a pri príprave z nich odstráňte listy. Tie však nevyhadzujte. Dajú sa spracovať rovnako, ako mangold listový, teda na spôsob špenátu, do polievok, ako príloha k mäsu, do omáčky na cestoviny… Mangoldové stopky sa varia na spôsob špargle.

Listy mangoldu nezberajte do zásoby, lebo rýchlo vädnú. Stopky vydržia v chladničke zabalené v mikroténovom vrecúšku asi týždeň.
