Fio bankaFio banka

Nahradí špenát aj špargľu, zažiari medzi letničkami. Vy ho ešte nemáte? Tak si rýchlo vysejte svoj osobný zdroj vlákniny

Patrí medzi listovú zeleninu, a hoci nie je taký populárny ako šaláty, prípadne špenát, môže vám naozaj veľa ponúknuť.

22.06.2024 06:00
mangold Foto:
debata

Navyše je skvelé, že sa pri ňom nemusíte obávať rizika príliš veľkej akumulácie dusičnanov. Mangold ich zadržiava oveľa menej a navyše je výživnejší než špenát. Pre nízku energetickú hodnotu je vhodný pri redukčnej diéte a vyniká naozaj vysokým obsahom vlákniny, čo prospieva tráveniu.

šalát, priesady, vysádzanie priesad Čítajte aj Za nebezpečné dusičnany v jarnej zelenine si častokrát môžu sami záhradkári: Vyvarujte sa týchto chýb
Listové stopky mangoldu sú dužinaté, krehké a... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold Listové stopky mangoldu sú dužinaté, krehké a šťavnaté. Ich farba môže byť v závislosti od odrody svetlo- až tmavozelená, žltozelená, zelenofialová, fialová až červená.

Veľmi sa o tom nehovorí, ale máte dve možnosti

Počuli ste, že mangold má dve pestovateľské formy?

  • špenátovú (listovú), ktorá má úzke stopky a menšie bublinaté listy. Pripravujú sa podobne ako špenát.
  • špargľovú (stopkovú), ktorá vyniká širšími dužinatými stopkami nesúcimi silno rebrovité listy.

Veľkou výhodou mangoldu je, že úrodu môžete zberať od leta až do mrazov, využívať ako plnohodnotnú náhradu špenátu a keď rastlina prezimuje na hriadke, prvé mladé listy typu baby leaf si do šalátu nazberáte už skoro na jar.

Foto: SHUTTERSTOCK
mangold

Ideálna zelenina aj do severnejších oblastí

Mangold môžete pestovať na hriadke po prvom aj druhom roku hnojenia organickými hnojivami, no zároveň je taký prispôsobivý, že znesie aj spoločnosť šalátov, fazule, kôpru, cesnaku či cibule. Ak ho budete vysievať v júni na uvoľnené hriadky, vyhnite sa tým, kde rástla cvikla. Mangold nie je náročný na teplotu, preto je vhodný aj na pestovanie vo vyšších polohách. Znesie polotieň a ocení vyššiu vzdušnú vlhkosť.

Farebné podoby mangoldu: toto sú top odrody

Poznali ho už starí Gréci a Rimania, neskôr sa začal pestovať aj vo východnej Ázii. V súčasnosti je veľmi vyhľadávaný najmä v krajinách západnej Európy. Upúta výraznými farebnými stopkami listov a práve preto je čoraz obľúbenejší v okrasných záhonoch, kde vydrží do neskorej jesene.

Fotogaléria
‘Rhubarb Chard’ je nenáročný mangold s tmavo...
Odroda ‘Fordhook Giant’ patrí k stopkovým...
+1Žlté stopky ponúka napríklad odroda ‘Bright...
jún, vysievanie, tabuľka, čo vysiať v júni Čítajte aj Čo vysiať v júni? Neuveríte, ale až 18 druhov zeleniny môže v tomto mesiaci nahradiť pozberaný šalát a reďkovky

Dva termíny sejby

  • Na letný zber približne v júli sejte osivo priamo na pripravené hriadky od polovice apríla.
  • Na jesenný zber počkajte do júna, prípadne do júla a využite uvoľnené hriadky po skorších zeleninách, ako je jarný šalát, špenát, pór, skoré zemiaky a hlúboviny. Zber listov bude možný od októbra až do prvých silnejších mrazov.
Nebojte sa mangold vysiať do okrasných alebo... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold Nebojte sa mangold vysiať do okrasných alebo bylinkových záhonov. Svojou farebnosťou a lesklými listami ich perfektne doplní.

Ako mangold zberať a využiť v kuchyni?

Z listového mangoldu môžete listy postupne odlamovať, vďaka čomu budú vyrastať nové. Mangold stopkový býva plne vyvinutý asi tri mesiace po sejbe. Aby ste stopky naplno využili, mali by byť široké aspoň tri až štyri centimetre. Režte ich tesne nad pôdou a pri príprave z nich odstráňte listy. Tie však nevyhadzujte. Dajú sa spracovať rovnako, ako mangold listový, teda na spôsob špenátu, do polievok, ako príloha k mäsu, do omáčky na cestoviny… Mangoldové stopky sa varia na spôsob špargle.

Foto: SHUTTERSTOCK
mangold
Listy mangoldu nezberajte do zásoby, lebo rýchlo vädnú. Stopky vydržia v chladničke zabalené v mikroténovom vrecúšku asi týždeň.
Poznáte doma pripravené čipsy z listov kelu?... Foto: SHUTTERSTOCK
mangold, chipsy, čipsy, Poznáte doma pripravené čipsy z listov kelu? Rovnaké si môžete dopriať aj z mangoldu. Listy stačí natrhať na menšie kúsky, ochutiť olivovým olejom a obľúbenými koreninami a dať pomaly upiecť do rúry alebo do sušičky na potraviny.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mangold
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december