Zabudnite na predsudky, vysejte si zeleninovú sóju: Chuťou pripomína hrach, je nenáročná a nikdy sa vám nezunuje

Keď ju raz ochutnáte, stane sa pevnou súčasťou vašej zeleninovej záhrady. Jedna miska nikdy nestačí a mnohí ju dokonca okamžite vymenia aj za sladký hrášok.

27.06.2024 06:00
edamame Foto:

Zeleninová sója nie niečo, čo podľa tohto názvu spozná len málokto. Ak však povieme, že ide o edamame, hlavne milovníci japonskej kuchyne okamžite zbystria pozornosť. Áno, exoticky pôsobiace edamame si viete bez väčších problémov dopestovať v záhrade. Pokojne zásobu na celú zimu. Poradíme vám, ako.

Na vlastnej koži

Prvýkrát sme zeleninovú sóju vysiali minulú sezónu. Dva riadky, len tak na skúšku. Jej chuť sme poznali z reštaurácie a vyhovovala nám. To, že získať vlastnú úrodu edamame bude také jednoduché, sme však naozaj nečakali. S výsevom sme začali v júni rovnako, ako zvykneme siať fazuľu kríčkovú aj tyčovú. Rovnaký termín, rovnaký postup. Až neskôr sme sa od zeleninára Ing. Petra Gajdoština dozvedeli, aké sú odporúčania. Zeleninovú sóju pestuje a testuje rôzne jej odrody už šesť rokov a nedá na ňu dopustiť.

Tipy na prípravu edamame
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Taká trochu iná sója

Edamame je sója, konkrétne sója fazuľová (Glycine max), pričom sa ľudovo nazýva aj sójou zeleninovou. Na rozdiel od klasickej strukovinovej sóje možno povedať, že ide o zeleninu nachádzajúcu sa niekde na pomedzí záhradného a poľného hrachu. Struky edamame sa zberajú vtedy, keď sú semená v takzvanej voskovej zrelosti – plne vyvinuté, ale stále mäkké. Na rozdiel od hrachu cukrového sa však nejedia surové, čo je dôležité si zapamätať a edamame pred konzumáciou vždy aspoň zopár minút tepelne upraviť.

Spoznajte zeleninovú sóju: takéto je edamame

Rastliny majú kríčkovitý rast a výšku 50 až 80 cm. Ak majú v medziriadkoch dostatok priestoru, tvoria viac bočných výhonkov. Stonky, listy aj struky sú pokryté jemnými chĺpkami. Struky sú dlhé 5 až 7 cm a obsahujú zvyčajne dve alebo tri semená. Tie tvarom pripomínajú fazuľu, chuťou hrach.

Fotogaléria
+2

Hoci je sója pomerne teplomilná, pri edamame si môžete dovoliť aj menej priaznivé pestovateľské polohy, lebo struky nezberáte plne dozreté, teda v botanickej, ale ešte v mliečnej zrelosti. Rastliny preto nepotrebujú takú dlhú vegetáciu. Najlepšia je hlinito-piesočnatá pôda a plne oslnená hriadka. Na ľahších pôdach sa nezaobídete bez doplnkovej závlahy. Osivo môžete siať priamo na hriadky už od konca apríla, no na požadované dozretie stačí aj júnový termín. Pestovateľ odporúča prípravu riadkov vo vzdialenosti 40 až 60 cm a vzájomnú vzdialenosť rastlín 10 až 20 cm.

Struky edamame dozrievajú naraz, preto po zbere môžete sejbu opakovať. Ak máte dostatok priestoru, môžete si vysiať niekoľko hriadok na postupný zber v dvojtýždňových intervaloch.
Ing. Peter Gajdoštin, zeleninár
Pri edamame v struku nečakajte viac než dve až... Foto: SHUTTERSTOCK
edamame Pri edamame v struku nečakajte viac než dve až tri semená.

Ani nebudete vedieť, že niečo pestujete

Táto zelenina je na starostlivosť absolútne nenáročná. Zo začiatku rastu vyžaduje len bežné odburinenie. Na koreňoch má symbiotické baktérie, ktoré viažu vzdušný dusík podobne ako v prípade hrachu či fazule. V prípade veľmi suchého leta sa hlavne v čase intenzívneho rastu a nasadzovania strukov odporúča doplnková závlaha.

mangold Čítajte aj Nahradí špenát aj špargľu, zažiari medzi letničkami. Vy ho ešte nemáte? Tak si rýchlo vysejte svoj osobný zdroj vlákniny

Kedy je edamame zrelé?

Jednoznačný dátum sa určiť nedá. Každý musí sledovať svoje rastliny. Struky musia byť úplne dorastené a vyplnené semenami, ktoré sú stále ešte mäkké (nechtom do nich spravíte otlačok podobne ako v prípade kukurice). Drobnou pomôckou môže byť to, že listy na rastlinách začnú mierne žltnúť.

Drobnou pomôckou pri určení vhodného času zberu... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
edamame Drobnou pomôckou pri určení vhodného času zberu edamame môže byť aj to, že listy rastlín začnú mierne žltnúť.
Na jednoduchší zber vám môžeme odporučiť... Foto: SHUTTERSTOCK
edamame Na jednoduchší zber vám môžeme odporučiť najskôr vytrhnúť celú rastlinu, alebo ju odrezať tesne nad pôdou a následne obrať úrodu.

Do zásoby si ich určite zamrazte

Očistené a prepláchnuté struky krátko blanšírujte vo vriacej vode, prudko schlaďte a rozdeľte do vrecúšok na mrazenie. Uchovať si takto môžete už aj priamo vylúskané semená. Dokonca si ich môžete krátko predvariť – stačia tri minúty a po rozmrazení mať hneď k dispozícii na konzumáciu.

Foto: SHUTTERSTOCK
edamame

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com chyba Newsletter
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december