V konečnom dôsledku však nejde o nič komplikované. Stačí vedieť, že napríklad cesnak paličiak vám sám nahlási tak akurát dozreté cibule. Že ho nepestujete? Nič to. Aj klasické odrody signalizujú svoju zberovú zrelosť.

Ako teda určíte správny termín zberu cesnaku?
- Nepaličiakom začne poliehať vňať podobne ako je tomu pri cibuli.
- Pri paličiakoch je dôležité, nechať si v porste aspoň dve-tri rastliny s kvetnými stvolmi. Keď je cesnak zrelý, stonky sa začnú zo špirálovitého zatočenia vyrovnávať a tak oznamovať čas zberu.

Oneskorený zber cesnaku môže pri niektorých odrodách spôsobiť prezretie obalových šupiek – hlávky sa začnú rozpadať.
Iba za vňať ho neťahajte
Pri zbere cesnaku platia v podstate rovnaké pravidlá, ako pri cibuli. Jedným z nich je napríklad to, že rastliny nikdy len tak neťaháme za vňať. V čase zberu je už čiastočne preschnutá, stráca pružnosť, ľahko sa vytrhne. I keď sa vám môže zdať, že cesnak pomerne plytko zakoreňuje, vždy si ho najskôr podrýľujte a až potom vytiahnite z pôdy.

Ničím sa neprevinil, tak ho neotĺkajte
Žiaľ, aj toto je stále ešte bežná prax – oklepávanie cesnakových cibúľ z prebytočnej zeminy. Údermi dosiahnete jedine to, že úrode skrátite trvanlivosť, lebo bude citlivejšia na napadnutie plesňami. Cesnak aj od nalepenej pôdy preto vždy očistite jemným šúchaním rukami.

Zabudnite na staré zvyky
Cesnak, a platí to aj pre cibuľu, po zbere nikdy nenechávajte na hriadke preschnúť. Treba si uvedomiť, že teploty a intenzita slnečného žiarenia sú v posledných rokoch celkom iné, že keď úrodu cesnaku zberali vaši rodičia či starí rodičia. Ak je slnečné počasia, ktoré v podstate na dobré preschnutie potrebujete, cesnak sa vám na hriadke môže doslova upiecť. A nie, nezostane taký lahodný, ako keď ho dáte v alobale s bylinkami a maslom do rúry. Skôr naopak. Slnkom znehodnotený nie je vhodný na konzumáciu.
Po zbere môžete cesnak s vňaťou zviažte do viazaničiek, zavesiť na zatienené a dobre vetrané miesto a nechajte tri až štyri týždne dosušiť. Šikovnejší si ho môžu zapliesť do vrkoča alebo venca. Využiť sa dajú rôzne sušiakové systémy. Cesnak môžete sušiť aj v tenkej vrstve v debničkách. V takom prípade však odstrihnite korienky a stonky zrežte kolmo asi na tri centimetre. Stonky zrezané šikmo by mohli počas skladovania mechanicky poškodiť hlávky. Počas sušenia treba cesnak občas prehrnúť.
Po vysušení cesnak očistite, zastrihnite mu korienky a usušené suknice (šupky) ručne ošúpte. Pri tejto práci vám veľmi dobre poslúži kúsok molitanu.

