To, že ríbezle patria medzi vitamínové bomby a nášmu telu pomáhajú posilniť jeho prirodzenú obranyschopnosť, vedia aj odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktorí na zdravotné benefity tohto drobného ovocia poukázali na sociálnej sieti.
Ríbezle sú bohaté na:
- omega 3-mastné kyseliny,
- vitamín C,
- rutín,
- betakarotén,
- kryptoxantín,
- zea-xantín,
- vápnik,
- horčík,
- mangán.

„Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších životne nevyhnutných živín z nich robí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti“, priblížila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková. Ríbezle tiež pomáhajú v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a majú diuretický účinok, teda čistia telo od škodlivých látok. „Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti ríbezlí čiernych dokážu pomôcť bojovať proti mnohým kožným ochoreniam. Preto sa olej z ríbezlí čiernych používa na liečenie ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy“, dodal RÚVZ.

Odborníci však zároveň upozorňujú, že vysoký obsah vitamínu C v ríbezliach môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí sa stretávajú s ťažkosťami so žalúdkom a trpia žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov.