Uhorky
- Hadovky (šalátovky) sú zväčša partenokarpické odrody určené na pestovanie v skleníku. V pevnom jadrovníku nájdete len náznaky nevyvinutých semien. Zberajte ich vtedy, keď dosiahnu odrodovo správnu veľkosť.
- Poľné šalátovky majú pevnejšiu, prevažne ostnitú šupku a výraznejšiu chuť než hadovky. Plody však treba zberať včas, lebo pri prerastení im mäkne jadrovník a nadmerne vodnatejú. Opäť je najlepšie riadiť sa deklarovanou veľkosťou danej odrody.
- Nakladačky by ste rovnako nemali nechať prerásť. Najchutnejšie sú do dĺžky asi 8 cm. Zvyčajne sa oplatí zber každý druhý deň. Rastliny tak nasadzujú stále nové a nové kvety, čím si zabezpečíte bohatšiu úrodu.
Letné tekvice
Ich spoločným znakom je konzumácia mladých, krehkých, pekne vyvinutých plodov s mäkkou šupkou, ktoré môžete zberať už od júna. Výhodou je opakovaná rodivosť, čo znamená, že ak ich pravidelne zberáte, rastlina naďalej kvitne a postupne dozrievajú ďalšie.
- Pre zber cukiet platí, že čím je plod mladší, tým je kvalitnejší. Dužina je jemná, ľahko absorbuje chuť a vôňu ďalších ingrediencií pokrmu. Preto ich zberajte pravidelne, najlepšie v 3– až 4-dňovom intervale. Ideálna konzumná veľkosť je 15 až 20 cm. So zberom neotáľajte. Prerasteným cuketám sa zhoršujú chuťové vlastnosti.
- Patizóny môžete zberať malé, ešte s mäkkou šupkou, a použiť ich podobne ako cukety alebo konzervovať v sladkokyslom náleve. Ak sa už úrody nasýtite, zopár plodov nechajte na rastline úplne vyzrieť. Takto vydržia aj dlhodobejšie skladovanie.
Paprika
So zberom začnite vtedy, keď plody dorastú do odrodovej veľkosti. Dajte si pozor, aby ste ich takzvane nepodtrhli. Oberiete sa o pravú paprikovú chuť aj arómu. Musia byť úplne narastené a pekne naliate. V praxi sa pri paprikách rozoznávajú dva typy zrelosti. V technickej sa bežne zberajú. Väčšinou sú žltozelené, zelené alebo smotanovobiele. Botanická zrelosť nastáva vtedy, keď fyziologicky dozrejú aj semená. Plody sú zväčša červené alebo oranžové. Aj pri paprikách si pravidelným zberom zvýšite celkovú úrodu.
Čítajte aj Kedy je paprika pripravená na zber, a prečo sa zo žltozelenej PCR-ky stane červená?Rajčiny
Plody dozrievajú postupne od spodnej časti rastliny. Platí, že čas zberu je dobré prispôsobiť použitiu. Na priamu konzumáciu sú najvhodnejšie pekne červené alebo inak naplno vyfarbené podľa konkrétnej odrody, ale ešte pevné. Na prípravu štiav, pretlakov či kečupov môžu na rastline zostať o niečo dlhšie. Dávajte však pozor aby celkom neprezreli, lebo budú praskať a rýchlejšie podliehať hnilobe.
V plnej rodivosti zberajte rajčiny pravidelne každých 4 až 6 dní, minimálne raz za týždeň.
Baklažán
Plody zberajte postupne, ako dozrievajú, odrezaním aj so stopkou dlhou 2 cm. Šupka musí byť lesklá a mať typické vyfarbenie danej odrody. Dužina by mala byť jemná, s nedozretými mäkkými semenami. Po prezretí totiž získa nepríjemnú horkastú chuť. Zrelosť baklažánu si jednoducho overíte poklepaním na plod. Pri dutom zvuku bude vhodný na zber. Zberová hmotnosť je zvyčajne 350 až 800 g. Plody priveľmi nestláčajte, sú náchylné na otlačenie.